Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Festivali Bez Gitarijade ne bi bilo rokenrola
 
 

Bez Gitarijade ne bi bilo rokenrola

Sejo Sekson zvezda drugog dana Gitarijade

Mladi izvođači svoju egzistenciju ne baziraju na komercijali. Ovakve svirke im mogu dati vetar u leđa. Šteta što danas takvih festivala nema puno, kaže Sekson

Druge večeri 47. Gitarijade u Zaječaru nastupili su Inspektor Blaža, grupe Kanda, Kodža i Nebojša i Darkvud dab, a glavne zvezde bili su Sarajlije Zabranjeno pušenje. Od mladih bendova, kojima je ova manifestacija prvenstveno i namenjena, juče su se takmičili Uzemljenje, Rolin hjums, Golija, Dolija, Helm, Regulator i Skarlet dast.

Danas nastupaju Ućuti, pas, Huti Ota Tre, Obskjurd, Marinfeld, Vizija i Mad fektori. Večeras je proglašenje pobednika, a najbolji u izboru žirija dobiće 3.000 evra za snimanje spota, dok će miljenicima publike pripasti 100.000 dinara. Sinoćnji ekskluzivac Sejo Sekson iz Zabranjenog pušenja nekoliko puta ranije nastupao je u Zaječaru, a čak se i takmičio za nagrade s mladim neafirmisanim rok sastavima.

Presudni događaji

- Gitarijade su veoma bitne jer mogu biti presudne za dalji život mladih bendova. Važno je da se deci pruži šansa da sviraju. Bez ovakvih festivala ne bi bilo ni velikih grupa. Mladi izvođači svoju egzistenciju ne baziraju na komercijalnom repertoaru. Ovakve svirke im mogu dati vetar u leđa. Šteta što danas takvih festivala nema puno - kaže Sekson za Kurir.

Kultni sarajevski bend će povodom 30 godina karijere 10. oktobra u 10 sati izdati novi album, „Radovi na cesti“, koji će biti istog dana objavljen u svim državama bivše Jugoslavije. Sejo kaže da nije zabranio da se izvode numere Zabranjenog pušenja.

- Svako ima pravo da svira moje pesme. Nikome neću osporiti pravo da se zove kako hoće. Jedino što neću dopustiti je da se ovo ime koristi na manifestacijama govora mržnje i njime glorifikuju ratni zločini. Izborio sam se pravnu dozvolu da mogu da arbitriram gde je umesno da se izvode, a gde nije.

Sejo priznaje da mu je kod Neleta Karajlića najviše zasmetalo što njihovu zajedničku muziku koristi na način koji nije primeren.
- Nismo nas dvojica imali nesporazume. Bio sam nekoliko puta u prilici da vidim radove, priče i ime u nekom kontekstu koji nije umestan.
Frontmen Zabranjenog pušenja nedavno je branio magistarsku tezu iz istorije o svom bendu.

Magistarski rad

- Na ideju da napišem takav rad došli su moji profesori. Oni su mahom mlađi od mene. Rekli su mi: „Zašto ne bi govorio o jednom vremenu iz prve ruke.“ Naslov teze je „Crk‘o maršal - sukob supkulture i politike“. Bilo je mnogo posla oko samog rada. Trebalo je popisati sve pizdarije koje smo napravili.
Na kraju razgovora Sekson kaže da je Zabranjeno pušenje bilo trn u oku režimu i da bi tadašnja vlast sigurno našla neki razlog da ih zabrani.

Bajkeri se provozali centrom

Na Gitarijadi je juče održan i 17. moto-skup, na kojem su se okupili bajkeri iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Motociklisti su se provozali glavnim gradskim ulicama.

Oboreni rekordi

Kroz Gitarijadu je sinoć prošlo više od 30.000 ljudi, a sutra se očekuje i preko 70.000. Za razliku od prethodnih godina, kada je ovde dolazilo oko 20.000 posetilaca, ove godine su oboreni rekordi bivše SFRJ.

Izvor:Kurir

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.