Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda FAS ostvario prihod od 840 miliona evra
 
 

FAS ostvario prihod od 840 miliona evra

Kompanija Fijat automobili Srbija je najveći srpski izvoznik i u prvih sedam meseci ove godine je izvezla automobile ukupne vrednosti 839,6 miliona evra.

Ministarstvo finasija i privrede saopštilo je spisak od 15 najvećih izvoznika u Srbiji, na čijem je prvom mestu fabrika Fijat automobili Srbija, koja je od početka godine od izvoza ostvarila prihod od 839,6 miliona evra. Odlazeći ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić je istakao da se ove godine od izvoza Fijata očekuje prihod od 1,6 milijardi evra.

Kako je navedeno u saopštenju, po prvi put Srbija je ostvarila privredni rast baziran na izvozu.

- Srpski izvoz u prvoj polovini ove godine porastao za više od 20 procenata, dok je u istom periodu prošle godine rastao svega 0,6 odsto. To je ogromna razlika i vidljiv rezultat, tako da sa pravom možemo da kažemo da je izvoz konačno postao uzdanica srpske privrede – rekao je ministar finansija Mlađan Dinkić.

Dinkić je naglasio da je od 15 najvećih izvoznika sa liste, čak 10 dobilo podršku države, i ocenio da s politikom podsticanja zapošljavanja i izvoza treba nastaviti i ubuduće.

On je rekao da bi država trebalo da nastavi sa subvencijama i ukazao da je za realizaciju velikih investicija koje zemlji donose visoke izvozne prihode potrebno i vreme i strpljenje.

Na listi najvećih izvoznika, u periodu od januara do jula ove godine, nakon FAS-a, slede: “Naftna industrija Srbije” sa prihodom od izvoza 153,4 miliona evra, fabrika guma iz Pirota “Tigar tyers” 139,9 miliona evra, “HIP Petrohemija” Pančevo 122,9 miliona, “Hemofarm” 88 miliona, “Gorenje” Valjevo, Stara Pazova – 75,1 milion, RTB “Bor” 73,9 miliona, “Ball pakovanja Evropa” 72,1 milion, “Tarkett” iz Bačke Palanke 70,6 miliona, “Yura” Rača, Niš, Leskovac 65,1 milion, “Impol seval” 59,9 miliona, “Golden Lady” iz Beloševca kod Valjeva 57,2 miliona, “Tetra pak” iz Beograda 54,8 miliona, “Sirmium steel” iz Sremske Mitrovice 54,1 milion i fabrika “Leoni” Prokuplje čiji je prihod 50,2 miliona evra.

Feragosto za zaposlene u FAS-u

Zaposleni u fabrici Fijat automobili Srbija (FAS) od juče su na kolektivnom godišnjem odmoru, koji će trajati do 20. avgusta. Od oko 3.000 radnika, za vreme odmora na posao će dolaziti samo manji broj onih koji rade na održavanju, saopšteno je iz kompanije.“Ova tradicionalna letnja pauza veoma je značajna za zaposlene u FAS-u u Kragujevcu, jer im pruža mogućnost da odmore nakon radne sezone i da po povratku na posao budu još produktivniji i uspešniji”, ističu u FAS.


Izvor:Šumadijapress