Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda U aprilu odluka o novim investicijama u FAS
 
 

U aprilu odluka o novim investicijama u FAS

fiat logoDa li će novi model biti sklapan u „Fijatovoj“ fabrici automobila u Kragujevcu, i koji, zavisiće od dogovora Vlade Srbije sa italijanskim gigantom.

Da li će novi model biti sklapan u „Fijatovoj“ fabrici automobila u Kragujevcu, i koji, zavisiće od dogovora Vlade Srbije sa italijanskim gigantom, koji planira da uloži oko devet milijardi evra u 20 novih modela do 2016. godine.

Generalni direktor „Fijata“ Serđo Markione će predstaviti petogodišnji plan produkcije za sve kompanije u okviru „Fijat grupe“ narednog aprila.

Očekuje se da će se „Fijat“ fokusirati na evropsko tržište, a da će pored revitalizacije brendova „maserati“ i „alfa romeo“ glavni pravac razvoja biti zasnovan na modelima „500“ i „panda“.

Najveći deo investicionog kolača, namenjen je fabrikama u Italiji sa namerom da se ispoštuje obećanje da se neće zatvarati fabrike i sa željom da se uposli što više radnika.

Svoju šansu vide i Poljska, koja već računa da će proizvoditi naslednika „fijata punto“, ali i Srbija koja narednih dana šalje „pismo o namerama“ sa željom da privuče deo „Fijatovih“ investicija i da osigura proizvodnju novog modela koji bi značio dupliranje broja radnika ali i povećanje izvoza, koji je, zahvaljujući dobroj prođi „500L“ na tržištima Evrope i SAD, dostigao 1,5 milijardi evra.

U Torinu očekuju i potvrdu Vlade Srbije da su spremni za nastavak ulaganja u zajedničku fabriku FAS, a kako tvrdi Mlađan Dinkić “pismo o namerama” biće vrlo brzo sročeno u Nemanjinoj. Ukoliko dođe do realizacije ovog projekta, posao bi dobilo najmanje 2.000 radnika samo u fabrici u Kragujevcu. Izvoz bi sa sadašnjih 1,5 milijardi evra lako dostigao 3 milijarde evra.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da je država zainteresovana za svaku novu investiciju, pa i za proizvodnju novog „Fijatovog“ automobila, ali i dodao da to ne zavisi samo od naše želje:

- Da li će se od naredne godine proizvoditi neki novi model u Kragujevcu najviše zavisi od rukovodstva ove fabrike.