Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Deset najopasnijih poslova na svetu
 
 

Deset najopasnijih poslova na svetu

Verovali ili ne, ribari i drvoseče imaju veće šanse da nastadaju na poslu od pilota aviona. Na ovogodišnjoj listi najopasnijih poslova američke Kancelarije za statistiku rada (Bureau of Labor Statistics - BLS), koja se, između ostalog, bavi proučavanjem uslova rada, na prvom mestu je zanimanje ribar, na drugom drvoseča, a na trećem - pilot aviona.

Lista koju BLS svake godine objavljuje polazi od više kriterijuma, kao što su broj povređenih na radu, broj poginulih, uslovi rada, stres na radnom mestu i slično.

Posao ribara najopasniji, jer svaki petstoti radnik pogine obavljajući ga. Prosečna godišnja plata ribara je 31.594 evra.
Na drugom mestu najugroženijih na poslu su drvoseče od kojih svaki 1618. izgubi život na radnom mestu. Njihova prosečna godišnja zarada je 28.819 evra.

Piloti, od kojih prilikom leta nastrada svaki 1751-vi, su treća najugorženija profesija, koja ima prosečna godišnja primanja od 84. 417 evra.

Na četvrtom mestu su se našli zemljoradnici. Svaki 2597. nastrada radeći poljoprivredne radove. Prosečna godišnja zarada poljoprivrednika je 21.792 evra.

Slede građevinari za visinske radove, gde svaki 2881. radnik zadobije povrede na radu sa smrtnim ishodom. Njihova zarada je godišnje u proseku 26.405 evra.

Na šestoj poziciji su radnici u železari, jer svaki 2597. pogine na radnom mestu. Godišnja zarada ovih radnika u je oko 21.792 evra.

Perači ulica su sedma najugorženija kategorija radnika, sa godišnjom zaradom od 25.732 evra, i smrtnošću od 1: 3968.
Na osmoj mestu su radnici na sevisiranju pogonskih mašina, kojima se smrtnost kreće u odnosu 1: 5004, a prosečna godišnja primanja u proseku su 33.371 evro.

Profesionalni vozači motornih vozila, s prosečnim godišnjim primanja od 30.787 evra, čija je smrtnost 1:5464, su na pretposlednjem mestu, ispred radnika na brodu, od kojih na radnom mestu smrtno strada svaki 5464-ti, a godišnje prime u proseku platu od 47.502 evra.

Izvor: Mondo

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži