Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Putovanja Roma, caput mundi - Rim, prestonica sveta
 
 

Roma, caput mundi - Rim, prestonica sveta

Nekada davno, u gradu Alba Longa, živela je Rea Silvija, pripadnica vladajuće porodice tog grada. Zbog straha tadašnjeg kralja  Amulija da će ga njena deca zbaciti sa vlasti, Rea postaje vestalska devica,  jedna od nerotkinja - sveštenica boginje Veste.

Kraljev plan bi verovatno potrajao da Rea Silvija nije postala ljubavnica boga Marsa, iz čije veze se rađaju dva dečaka, Romul i Rem. Saznavši za rođenje blizanaca, kralj Amulije otima decu i baca ih u reku Tibar.

Od sigurne smrti blizance spašava vučica, koja ih doji sve do dolaska pastira Faustula, koji tada preuzima brigu o njima. Dva dečaka odrastaju u jake i zdrave momke i  jednoga dana odlučuju da osnuju grad. Zbog svađe oko vlasti u tom gradu, Romul ubija brata i postaje prvi kralj novonastalog grada.
I tako počinje bajka o Rimu.

Večni grad, nastao na sedam brežuljaka, zavodljivo i zagonetno nosi obeležja raznih epoha.  Tako se natpis S.P.Q.R. može naći na mnogim mestima, od infrastrukturnih objekata  do livenih žigova na šahtovima. U pitanju je stari slogan „Senatus Populusque Romanus“ (Senat i narod Rima), koji je označavao demokratsko opredeljenje gradjana, a sada je natpis koji označava pripadnost gradu.

Kao jedan od simbola Rima, a od skoro i jedno od svetskih čuda, Koloseum je nezaobilazna znamenitost ovog grada. Amfiteatar Koloseum  podignut je između 72. i 80. godine u vreme vladavine cara Tita Flavijevca, pa mu je pravo ime Flavijanov amfiteatar. U njemu su se, pored gladijatorskih borbi, povremeno održavale i pomorske bitke sa pravim brodovima.  50.000 gledalaca moglo je da posmatra razne spektakle, a kao zaštita od kiše i sunca, nad Koloseumom je bio pokretni krov od platna.  Pored Koloseuma nalazi se Konstantinov slavoluk, sagradjen u čast pobede protiv Maksencija.

U slavu paganskoj boginji Gei, Marko Agripa u I veku podiže još jedan od simbola Rima. Danas hram svih bogova, veličanstveni Panteon ostavlja bez daha kupolom  prečnika  43,3 metara i visinom od 22 metara. Najzanimljiviji detalj ovog zdanja svakako je otvor u kupoli, kroz koji su, po tvrdnjama teologa, pobegli demoni kada je ovo postala hrišćanska crkva. Masivna mesingana vrata iz rimskog doba, u unutrašnjosti Panteona kriju grobove Viktora Emanuela II (1820.-1878.) i čuvenog slikara Rafaela (1483.-1520). U neposrednoj blizini Panteona nalazi se poslastičarnica sa, prema mišljenju lokalnog stanovništva, najboljim sladoledom u Italiji. Probali smo, uverili se, stvarno je najbolji!

U središtu Rima nalazi se Vatikan, najmanja svetska država i sedište Pape i katoličke crkve. U Vatikanu se nalazi neprocenjivo umetničko blago i graditeljski spomenici. Gradjevine poput Bazilike Svetog Petra i Sikstinske kapele se smatraju jednim od najvećih svetskih dostignuća na polju kulturne baštine koji uključuju poznate umetnike poput Botičelija, Berninija, Rafaela i Mikelandjela. Trg Svetog Petra okuplja veliki broj turista i vernika tokom čitavog dana, a najveličanstveniji prizor je uveče, kada je trg zatvoren I nema ljudi na njemu, a uzvišenost prostora se naglašava svetlima. Redovi za ulazak u Vatikanski muzej mogu biti jako dugi, pa je potrebno naoružati se strpljenjem.. ili se pripremiti unapred, i rezervisati svoje karte online.

Trgovi Rima, kao glavni element baroknog urbanizma, uglavnom su zatvoreni, eliptičnih osnova, organizovani uz pomoć vertikalnih akcenata (stubova, obeliska i fontana).  Rimljani, poznati kao hedonisti I veliki ljubitelji zabave, često su posećivali Campo de Fiori. Na ovom trgu nekada se nalazilo Pompejevo pozorište, a  1600. godine tu je spaljen Đordano Bruno, na šta ukazuje i spomenik podignut u njegovu čast. Još jedan znameniti trg Rima, Kapitolski trg, delo je čuvenog renesansnog umetnika Mikelanđela. On je obnovio Senatorsku palatu, a sa bočnih strana trga predvideo dve palate bliznakinje (palatu Konzervatora i Novu palatu iz XVII veka). Do trga vodi grandiozno stepenište sa malom visinom stepenika, da bi se omogućilo vojskovodjama da se, nakon pobede u borbama, na konjima popenju do ovog trga. U muzeju Kapitolino izložena je najstarija javna kolekcija skulptura, porcelana i remek dela Rubensa,  Karavađa, Van Djuka i Ticijana.

Fontanu Di Trevi  projektovao je  1762. godine Nikola Salvi u stilu visokog baroka. Ispod slavoluka pomalja se figura Okeana na kočiji od školjki koje vuku dva konja, jedna ukroćen, a jedan divlji (simbolišući dva aspekta mora). Tu je i figura device, koja je vodom osvežila iznurene vojnike, pa se zato i ova voda naziva devičanska. Prema legendi, fontana ispunjava želje. Naime,  potrebno je  fontani okrenuti leđa i desnom rukom preko levog ramena baciti novčić u fontanu. Jedan novčić  bacite ako želite da se vratite u Rim, dva ako priželjkujete novu ljubavnu vezu. Ova legenda se pokazala kao jako isplativa, jer se mesečno iz najpoznatijih gradskih fontana izvadi velika suma novca.
Grad ovako bogate istorije gotovo je nemoguće ukratko opisati, takvu istoriju I takav duh grada treba doživeti. Večni grad može mnogo toga da ponudi, i ko ga jednom poseti, sa sigurnošću će mu se rado vratiti.

„Nigde istorijska vizija nije tako moćna ni sugestivna koliko u Rimu. ..Zato ovde u Rimu niko nije stranac. Svi smo pili na tom izvoru, i svi smo prožeti ovom svetlošću. Na svakom starom kamenu ovog grada ima nešto napisano od dubine svih ljudskih kolena, i ovde je zapečaćeno nešto od sopstvene sudbine sviju nas.“ (Gradovi i himere, Jovan Dučić)

 

Autor: M.A.

Foto: M.A.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži