Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Putovanja Belek - odmor na “visokoj nozi“
 
 

Belek - odmor na “visokoj nozi“

belekJedan od najsavremenijih turističkih centara Turske, Belek nalazi se na oko 30 kilometara istočno od Antalije. Samo naselje smešteno je dublje u kopnu na glavnom putu ka Sideu, a od njega vodi četiri kilometra dug put do obale, gde se nalaze hotelski kompleksi. Belek je iz godine, u godinu, sve popularniji zahvaljujući luksuznim hotelima sa visokim nivoom usluge, od kojih je čak 47 rangirano sa četiri ili pet zvezdica.

Celo naselje je predviđeno za apsolutnu udobnost porodičnog odmora, jer hoteli nude pogodnodti teniskih terena, zatvorenih i otvorenih bazena, kompletno su opremljeni zdravstvenim i fitnes centrima, kao i igralištima raznih sportova.

U poslednje vreme, golf turizam u Beleku je u punom usponu i sve popularniji, pre svega zbog fantastičnih terena za golf. Sve je više turnira koji se ovde održavaju, kako zvaničnih tako i privatnih. Sem prestižnih hotela, ono što Belek čini tako primamljivim turistima iz celog sveta, svakako su i najlepše plaže na turskoj rivijeri. Tu su još i borove šume, eukaliptusi, divno uređene bašte, akva-parkovi i delfinarijumi... 

Belek je i jedinstveno prirodno okruženje za veliki broj ptica, a posebno je poznata sova, koja je ujedno i zaštitni simbol grada Beleka. Takođe, u blizini Beleka nalaze se i čuveni vodopadi Manavgat, kao i dva velika nacionalna parka, Telmesos i Koprulu.

Za one kojima idealni odmor ne predstavlja samo izležavanje na suncu, u blizini beleka nalazi se Aspendos - drevni rimski amfiteatar, sagrađen u drugom veku. Ovaj lokalitet, svakako je nešto što ne treba propustiti, jer se smatra se za glavnu atrakciju u okolini ovog letovališta, kao i za najbolje očuvan amfiteatar na svetu. Ima kapacitet od 20.000 mesta za sedenje i dan danas se u njemu povremeno održavaju koncerti.

Osim teatra u Aspendosu se mogu videti i stadion, bazilika iz vizantijskog perioda koja se nalazi južno od Agore. Interesantne su i ruševine ekscedre - antičke konferencijske sale, rimsko kupatilo na južnoj strani grada, ali i ostaci rimske gimnazije i akvadukta.

belek02

Jelo i piće

U Beleku ima veoma malo restorana, što je i logično, jer veliki broj turista obeduje u svojim hotelima. Ono što vredi probati je sveže spremljena riba, kao i kebab. Za bolji izbor, oni koji vole „dobar zalogaj“ mogu posetiti Kadrue, koji je udaljen samo četiri kilometra od Beleka, a do njega redovno voze dolmuši, odnosno minibusi.

Izvor: Vesti-online

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži