Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Putovanja Bratislava – mirna bliznakinja Beča
 
 

Bratislava – mirna bliznakinja Beča

bratislavaVelelepne katedrale, romantična kaldrmisana šetališta, moderni kafići ili neobični muzeji u Bratislavi, na trenutak će učiniti da se osećate kao da ste u Beču. Šta u prestonici Slovačke treba prvo da posetite? Bratislavu naseljava oko pola miliona stanovnika i odlično je prolećno utočište za one koji ne vole velike gužve.

Bratislava ima i tipičan šarm Centralne Evrope – bogatu istoriju, neobična jela, prelepu arhitekturu i uzbudljiv noćni život. Ako vam je ovo poslednje važno, obavezno posetite prvi pab u Starom gradu Richtar Jakub. Do njega dolazite kroz čitav lavirint ulica za pešake i prolazite kroz nekoliko starih kapija grada i ostataka utvrđenja.

Richtar Jakub nudi 10 odličnih lokalnih točenih piva, od kojih je možda i najbolji tamni lager.

Ipak, bolju ponudu ima Zamocky Pivovar, moderni lokal u koktel stilu nedaleko od Muzeja satova. Vredni pomena su i Patronsky Pivovar i Bratislavsky Mestiansky Pivovar.

Odličan provod možete imati i u kafiću Štur, koji je dobio ime po Ljudovitu Šturu, vođi slovačkog kulturnog buđenja u 19. veku i borbe protiv austrougarske dominacije.

U Šturu možete probati odlične kafe i sendviče sa tradicionalnim slovačkim sirevima.

Ako ste ljubitelj dobrih vina, posetite Elesko vinski bar u Starom gradu u kom se služi lokalna sorta alibernet po ceni od 5,80 evra.

Ukoliko ste pak, raspoloženi da sa voljenom osobom uživate u romantičnoj atmosferi, pravi izbor je Sky Bar koji se nalazi na krovu zgrade i gleda na veći deo grada i Dunav.

Smeštaj

Sheraton Bratislava nalazi se uz sami Dunav i ima 209 soba. U jeku sezone, dvokrevetna soba košta od 120 do 130 evra po noćenju. Ipak, daleko intimniji i šarmantniji je Marrol's Boutique Hotel koji predstavlja spoj bečke secesionističke arhitekture sa modernim elementima. Noćenje s doručkom za dve osobe košta 110 evra, što je daleko manje nego na popularnim destinacijama tog kalibra.

Istorija

Istorija grada podsetiće vas na slavne dane Austrougarske. Mnogo zaostavštine tog vremena sačuvano je u Gradskom muzeju. U njemu se nalazi i kapela posvećena mađarskom kralju, svetom Ladislavu ukrašena freskama iz 15. veka i renesansni lukovi.

Takođe, možete videti mapu Beča iz 1430. godine u kom je Pressburg, kako su Nemci tada nazivali Bratislavu, samo nešto više od predgrađa prestonice Austrije.

Sa turskom okupacijom Mađarske posle Mohačke bitke 1526. Bratislava je bila prestonica te zemlje čak tri veka.

U tom razdoblju, 11 austrougarskih vladara uključujući i Mariju Tereziju, krunisano je u Katedrali svetog Martina u Bratislavi.

Dok šetate njenim ulicama, imaćete utisak da se malo toga promenilo od vremena Habsburga. Uz to, gotovo da nećete naići ni na jednu turističku grupu, pa su šanse da upadnete u gužvu minimalne.

Izvor: Vesti-online

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži