Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Tehnika PAZITE SE: Facebook messenger je napravljen da bi nas špijunirao!
 
 

PAZITE SE: Facebook messenger je napravljen da bi nas špijunirao!

Jedna od najpopularnijih aplikacija za četovanje, Facebook Messenger u uslovima korišćenja traži neverovatne dozvole. Bez našeg znanja može čitati sve naše podatke i prosleđivati ih drugim licima. Jedini način da se zaštitimo je da obrišemo aplikaciju.

Svi mi koristimo razne aplikacije za dopisivanje sa prijateljima na našim pametnim telefonima, ali retko ko obraća pažnju na uslove korišćenja koje nam te aplikacije traže da bismo ih instalirali. Verovali ili ne Facebook Messenger može u potpunosti prisluškivati i čitati sve lične podatke korisnika.

Facebook Messenger je aplikacija koja omogućava korisnicima da četuju sa svojim prijateljima na ovoj društvenoj mreži preko smartfona. Alaramantno je to što većina korisnika nije ni svesna koliku količinu ličnih informacija ova aplikacija zahteva da bi je koristili.

Ono što bi trebalo da znamo je da nijedna aplikacija nije besplatna. Većina besplatnih aplikacija se održavaju tako što sakupljaju naše lične informacije poput lokacija, imena, i istorije pretraživanja. Potom developeri i društvene mreže naplaćuju oglašivačima reklamiranje tako što će oglase objavljivati tačno određenim korisnicima u zavisnosti od informacija koje su prikupili.

U principu prikupljene informacije služe da bi dosadne reklame koje sve nas užasno nerviraju učinili još boljim. Najgore dozvole za korišćenje koje smo prihvatili da bi smo koristili ovu aplikaciju:

- Dozvola da aplikacija promeni stanje mrežnog povezivanja

- Dozvola da aplikacija obavlja pozive bez naše dozvole

- Dozvola da aplikacija  šalje SMS poruke bez naše dozvole

- Dozvola aplikaciji da koristi mikrofon za snimanje bilo kada bez naše dozvole

- Dozvola aplikaciji da koristi kameru za slikanje bez naše dozvole

- Dozvola da aplikaciji čita listu naših poziva

- Dozvola aplikaciji da čita podatke naših kontakata, koliko smo često komunicirali sa njima i na koji način

- Dozvola aplikaciji da čita naše lične podatke i prosledi ih drugim licima

Trenutno ovu aplikaciju koristi 1.000.000.000. Količina informacija koju ona svakodnevno prikuplja je ogromna. Ukoliko ovoliki broj korisnika nije počitao uslove korišćenja i sve dozvole koje aplikacija traži, sami programeri će sigurno u budućnosti biti ohrabreni za još gore vidove prisluškivanja i prikupljanja informacija.

Jedini način da se ovako nešto spreči je da čitamo uslove korišćenja i ne prihvatamo sve po cenu da bi koristili neku aplikaciju besplatno. Ukoliko većina korisnika bude vodila više računa o svojoj privatnosti sigurno kompanije neće nametati ovakve uslove.

Izvor: Huffingtonpost.com

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.