Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Ženski kutak Uz pomoć hrane do lepših noktiju
 
 

Uz pomoć hrane do lepših noktiju

noktiKvalitet i lepotu noktiju mogu narušiti spoljni faktori poput niskih temperatura, različita fizička oštećenja i loša ishrana, ali i nedovoljan unos vode. Izloženost tim faktorima može dovesti do suvih i krhkih noktiju, udubljenja i izbočenja, abnormalnosti u boji i pojave različitih tačkica i mrlja.

Osim što služe kao ukras, nokti imaju i zadatak da čuvaju vrhove prstiju od povreda. Nokti su, kao i kosa, građeni od nekoliko vrsta keratina – proteina bogatog aminokiselinama sa sumporom koje poput lepka drže keratinska vlakna zajedno.

Nokti u proseku rastu dva do tri milimetra mesečno. Brže rastu nokti na rukama, nego na nogama, a zanimljivo je da najbrže raste nokat na srednjem prstu.

Takođe, nokti brže rastu leti i tokom trudnoće. Iznenađujuće, ali istinito: nokti brže rastu osobama koje ih grizu u poređenju s onim koji nisu nikad grickali nokte.

Kako bi vaši nokti bili zdravi, važno je da unosite dovoljnu količinu proteina iz mesa peradi. Vitamin B koji se nalazi u bademima i blitvi jača krhke nokte, cink iz mahunarki, žitarica i mesa važan je za rast tkiva, a omega-3 masne kiseline iz lososa i tune popravljaju cirkulaciju pa sve potrebne hranljive materije stižu do noktiju.

Izvor: B92

This content has been locked. You can no longer post any comment.