Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Šumadijski okrug Dobrica Erić sahranjen u rodnom selu
 
 

Dobrica Erić sahranjen u rodnom selu

Poznati srpski pesnik sahranjen na groblju u Donjoj Crnući kod Gornjeg Milanovca. Bio je mag i čudotvorac, bio i ostao srž srpskog jezika. Do večnog konačišta ispratilo ga više stotina ljudi, navodi saopštenju Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“.  UZ stihove antologijskih pesama, na groblju u Donjoj Crnući, između Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Čačka i Kraljeva u nedelju je sahranjen Dobrica Erić, za mnogobrojne poštovaoce njegovog dela – najistaknutiji pesnik Šumadije.

 

 

Dobrica je mag i čudotvorac, srž srpskog jezika, bio i jeste – rekao je na odru Miloš Janković, zamenik predsednika Udruženja književnika Srbije, i dodao da ne želi da bude opširan jer mu je Erić jednom prilikom rekao da je dobar, ali opširan – I ja reč takvog velikana moram da poštujem. Do večnog konačišta pesnika je otpratilo više stotina ljudi iz skoro svih gradova Srbije, a među njima i brojni profesori univerziteta, kolege, poznati izvođači izvorne narodne muzike. Prijatelj sa Golije Gojko Munjić kaže da su dušu Dobrice Erića najbolje dočarale njegove dečje pesme, dok Časlav Milašković, dugogodišnji direktor Kulturnog centra u Svilajncu, tvrdi da je veliki pesnik bio istinski simbol književne manifestacije „Sinđelićevi dani“, koja se već dve i po decenije održava u tom gradu.

U povorci je bio i potomak vojvode Stevana Sinđelića, Rade, koji priča kako mu je Dobrica odmah nakon upoznavanja nabrojao sve pretke – do oca, ali i imena svih mladih potomaka… Iako najpoznatiji kao dečji pesnik, Erić je bio autor brojnih pesama izvorne narodne muzike. Sarađivao je sa poznatim pevačima, poput Miroslava Ilića (kome je napisao prvi hit „Devojka iz grada“), Nedeljka Bilkića, Dobrivoja Topalovića… – Sigurno neću preterati ako kažem da je bio veliki junak koji je branio srpstvo oštrim perom – kaže popularni pevač narodne muzike Rade Jorović.

Mnogi su tražili da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, a ja sam siguran da mu je ovde mesto – u aleji Šumadije. Sa ovim stavom se slaže i Jorovićev kolega Slobodan Betulić Betula, koji tvrdi da niko nije mogao da mu „dodirne dušu“ kao Dobrica Erić. Na poslednjem putu, od rodne kuće do seoskog groblja, u povorci se čulo da se svuda okolo vide prepoznatljivi pejzaži iz Erićevih pesama, zabeleženih u brojnim antologijama, ali i u svojevrsnom zborniku savremenih srpskih pesnika sa sela – „Orfej među šljivama“. Čak i da mogu da osete prostor gde se kalio prkos za najlepše rodoljubive pesme. Kuća uskoro legat Poznati srpski pesnik sahranjen na groblju u Donjoj Crnući kod Gornjeg Milanovca. Bio je mag i čudotvorac, bio i ostao srž srpskog jezika.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži