Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Novi planovi i izmene upućeni Skupštini
 
 

Novi planovi i izmene upućeni Skupštini

Plan detaljne regulacije radne zone “Sobovica” i odluka o izmeni plana “Stara ciglana” upućeni odbornicima na usvajanje.

Gradsko veće je na danas održanoj sednici usvojilo i uputilo u skupštinsku proceduru Nacrt plana detaljne regulacije radne zone “Sobovica” sa izveštajem o strateškoj proceni uticaja plana na životnu sredinu, kao i Nacrt Odluke o izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije “Stara ciglana”.

Sekretar Sekretarijata za građevinarstvo, izgradnju i zaštitu životne sredine Bojana Divac obrazložila je da je PDR “Sobovica” imao za projektni zadatak da ovu celinu definiše kao poslovnu.

Inače, u Planu se navodi da područje obuhvata prostor od oko 02.55.67 hektara zemljišta, pri čemu bliže okruženje čini pretežno poljoprivredno zemljište, duž putnog pravca Kragujevac (Desimirovac) Rača, u okviru „grinfild“ zone predviđene za razvoj privrednih delatnosti.

U obuhvatu Plana, ističe se, nema seoskih domaćinstava ni objekata stanovanja, već samo jedan objekat koji je predviđen za rušenje. Javni uvid za ovaj Plan trajao je mesec dana i završen je 11.novembra.

Za razliku od “Sobovice”, članovi Gradskog veća utvrdili su da Plan detaljne regulacije “Stara ciglana”, čijoj izradi se pristupilo u isto vreme, treba da se dopuni i izmeni. Zato su danas odlučili da odbornicima upute na usvajanje odgovarajuću odluku, koja će omogućiti da Planom detaljne regulacije “Stara ciglana” bude proširen obuhvat plana zbog potreba investitora, odnosno grada Kragujevca, istakla je Bojana Divac.

Radi se o lokaciji koja se prostire na 32.30.69 hektara i obuhvata pojas između FAS-a i kooperanata i Grošnice, od čega je oko 10 hektara, prema generalnom planu, zona poslovanja.

Član Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa, Nebojša Vasiljević je u avgustu ove godine obrazložio neophodnost da se pristupi izradi PDR “Stara ciglana” sledećim rečima:

- Ciljevi su jasni-da se taj deo urbanistički razreši pošto postoji veliko interesovanje za te komplekse koji su, pre svega, u funkciji proizvodnje FAS-a i njegovih kooperanata.

Odbornici su taj predlog usvojili na sednici 13.septembra 2013. ali je, očigledno, u međuvremenu došlo do promene nekih okolnosti, koje zahtevaju novu odluku.

Ukoliko odbornici u Skupštini taj predlog usvoje, Plan će obuhvatiti šire područje od prvobitno planiranog, mada trenutno nije poznato u kom pravcu. Podsetimo, na tom prostoru treba razrešiti i problem trase Južne obilaznice, pri čemu se, za razliku od Sobovice, radi o naseljenom delu grada.

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.