Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Novom Pazaru 20 miliona dinara
 
 

Novom Pazaru 20 miliona dinara

poplava_u_novom_pazaruVlada Srbije uputiće Novom Pazaru pomoć od 20 miliona dinara, rekao premijer Mirko Cvetković, saznaje RTS. Odluka o pomoći Novom Pazaru biće doneta danas na telefonskoj sednici Vlade Srbije.

Kako RTS saznaje, Vlada Srbije uputiće Novom Pazaru pomoć od 20 miliona dinara, rekao premijer Mirko Cvetković. Odluka o pomoći Novom Pazaru biće doneta danas na telefonskoj sednici Vlade Srbije. U Novom Pazaru situacija je, posle izlivanja reka, povoljnija nego juče, jer je kiša prestala da pada tokom noći.  Ipak, poplavni talas je zahvatio gusto naseljeni deo grada i ugrozio 1.000 kuća. Prema podacima kriznog štaba, voda je prodrla u 500 kuća. Poplavni talas bio je pet puta veći nego obično.

Stanovnici ovog kraja su se cele noći borili sa vodenom stihijom, a pomagala im je i vojska i Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. Štab za vanredne situacije je obezbedio 30 pumpi za izbacivanje vode iz prizemnih kuća i podruma.

"Još uvek nije bezbedan povratak građana u njihove domove. Štab je, zbog toga, proglasio vanredno stanje", rekao je zamenik načelnika Gradskog štaba za vanredne situacije Harudin Hajrović.

"Danas nas očekuje saniranje štete. Trudimo se da omogućimo snabdevanje strujom, vodom i da osposobimo rad telefona", rekao je Hajrović.

Radnici puteva Novi Pazar takođe pokušavaju da raščiste i put ka Ragozni koji je na tri mesta presečen od bujica. U toku pre podneva u nekim delovima ugroženih naselja normalizovano je snabevanje električnom energijom, ali vode još uvek nema.

Žitelji kuća uz samu reku, tvrde da ne pamte ovakve poplave. Situaciju je dodatno otežalo nagomilano đubre duž vodotokova i neočišćeni kanali i ispusti.

Građani kojima su poplavljene kuće štetu mogu da prijave na telefon 985.

Prioritet u sanaciji, prema rečima ljudi iz Gradskog štaba, biće prilazi domaćinstvima. Ovo područje danas će posetiti ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić i direktor policije Milorad Veljović.

Novi Pazar je juče zahvatilo jako nevreme koje je uzrokovalo izlivanje reka Jošanice i Trnavice. Materijalna šteta je ogromna, oštećena je infrastruktura i tri mosta.

Gradski štab za odbranu od elementarnih nepogoda Novog Pazara proglasio je sinoć vanredno stanje u području gde se izlila Trnavska reka.

Poplavljena su sela Trnava, Ćeremidžinica i Šutenovac.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.