Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Ratko Mladić se neće izjasniti o krivici
 
 

Ratko Mladić se neće izjasniti o krivici

hagRatko Mladić se danas, u svom prvom pojavljivanju pred sudijom Haškog tribunala, neće izjasniti o krivici, već će tražiti jednomesečno odlaganje, saznaje nezvanično “Blic” od izvora bliskom Tribunalu u Hagu.  

Advokat Aleksandar Aleksić, koji će po nalogu Tribunala samo u prvom pojavljivanju zastupati Mladića, nije za naš list želeo da se izjasni o toj informaciji. 

- O tome ne mogu da pričam javno, to je stvar koja ostaje između mog klijenta i mene - kaže Aleksić za “Blic”. On je potvrdio da se bivši general Vojske Republike Srpske nalazi u bolnici Tribunala i da se tokom dana više puta čuo sa porodicom i beogradskim advokatom Milošem Šaljićem.  

- Načelno, njegovo zdravlje je vrlo zapušteno. Tokom dvočasovnog sastanka bio je raspoložen, ali pomalo umoran, što i nije čudo, s obzirom na to da je prethodnog dana imao čak 12 poseta - predstavnika Tribunala, lekara, konzula - kaže Aleksić.

Privremeni advokat Ratka Mladića kaže da je kontaktirao s Nacionalnim savetom i zatražio da se proveri da li postoje zabrane na putovanja porodice Mladić i da se ukoliko postoje, uklone kako bi neko od Mladića već sledeće nedelje mogao da poseti bivšeg generala VRS. Aleksić je, inače, pravni zastupnik nekadašnjeg šefa policije u regionu Banjaluke tokom rata u BiH Stojana Župljanina, koji je u Tribunalu optužen za zločine, a bio je i član tima za odbranu nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića, koji je u Hagu osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina na Kosovu. Ratko Mladić će danas u 10 sati prvi put biti izveden pred sudiju Haškog tribunala. Sudija Alfons Ori iz Holandije Mladića će pozvati da potvrdi svoj identitet, pitaće ga da li je pročitao optužnicu i da li razume njene navode. Sudija može naložiti da Mladiću bude pročitana cela optužnica ili njen deo. Ori će zatim optuženog upitati i da li želi da se izjasni o krivici po navodima optužnice. Prijateljica porodice Mladić Ljiljana Bulatović potvrdila je za “Blic” da je Mladić telefonirao porodici.

- Razgovarali su o nekih najelementarnijim stvarima, koliko uslovi dozvoljavaju - kaže Bulatovićeva. Ona tvrdi da porodica i beogradski advokat Miloš Šaljić još nisu u potpunosti odlučili ko će biti u pravnom timu koji će Mladića zastupati u Hagu i da bi odluka trebalo da bude doneta danas ili najkasnije sutra.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.