Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Štednja na fakultetima
 
 

Štednja na fakultetima

brucosiNa pojedinim fakultetima u Beogradu sve je manje budžetskih studenata. Država uplaćuje manje novca, pa su niže i plate zaposlenih. Osim toga, svi nastavnici i saradnici dobili su zadatak da do 15. jula dostave tačne podatke o prolaznosti na ispitima.

Zbog manjeg broja budžetskih studenata na pojedinim fakultetima Beogradskog univerziteta, država izdvaja manje novca, pa su i primanja zaposlenih niža.  Plate zaposlenih na Poljoprivrednom fakultetu bile su umanjene za 20 odsto, pošto je broj budžetskih studenata manji za oko 600. Merama štednje primanja su podignuta za 10 odsto, dok bi na stari nivo trebalo da se vrate u septembru.

Osim štednje, preduzete su i druge mere. Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, profesor Nebojša Ralević kaže da su svi nastavnici i saradnici dobili zadatak da do 15. jula dostave tačne podatke o prolaznosti studenata.

"Nije u pitanju samo broj prijavljenih ispita, nego broj studenata koji su pristupili ispitu i koji su položili, odnosno koji nisu položili", dodaje Ralević.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević napominje da je Poljoprivredni fakultet dobio milion i četristo hiljada dinara manje.

"Budžetskih studenata je manje, možda sada ima i više nastavnika, pa možete da birate da li ćete da otpuštate zaposlene ili ćete kolač koji ste dobili da podelite sa svima", kaže Kovačević.

"To čeka sve koji gube budžetske studente. S jedne strane, to je mehanizam gde vas država tera da budete efikasni", dodaje Kovačević.

Prema njegovim rečima, onda će profesori reći da efikasnost ubija kvalitet. "To je ta priča, koja je jedan začarani krug. Međutim, to je nešto što je standard u Evropi", ističe Kovačević.

Rektor Beogradskog univerziteta ističe da država plaća uslugu, a ta usluga je obrazovanje. "Plaćeni ste samo za ono što ste uradili, a ne ono što niste uradili. Znači, ako imate loše rezultate, kazniće vas parama", ističe Kovačević.

Analiza prolaznosti na Beograskom univerzitetu pokazuje da je na deset odsto predmeta prolaznost niža od 10 odsto, a za još deset odsto predmeta manja je od 30 odsto.

O konkretnim rešenjima Senat će raspravljati u oktobru. Pitanje treba rešiti u narednih godinu dana, jer tada počinje puna primena Zakona, pa će studenti polagati godinu za godinom.

This content has been locked. You can no longer post any comment.