Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Škole (ne)spremne za đake
 
 

Škole (ne)spremne za đake

djaci_u_skoliViše od 150 škola u Srbiji biće renovirano za iduću školsku godinu. Ipak, ne renoviraju se sve škole, i to ne samo zbog nedostatka novca, već i zbog propalih tendera. Tokom letnjeg raspusta, u Srbiji se renovira više od 150 škola, a najviše se radi na školskim zgradama u Kraljevu, koje su oštećene u zemljotresu.

Međutim, ne renoviraju se sve škole i to ne samo zbog nedostatka novca, već i zbog propalih tendera.  Prema rečima ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića, propala su tri tendera, jer se niko nije javio. Ministar kaže da je time veoma iznenađen i dodaje da od onih zgrada na kojima su radovi u toku, osam neće biti završeno do prvog septembra.

Načelnik školske uprave Raškog okruga Žarko Milosavljević rekao je da će školska godina u tom delu Srbije za 6.000 učenika, možda, početi tek petog septembra, jer renoviranje škola neće biti gotovo na vreme.

Sa drugih gradilišta stižu optimističnije prognoze. U školi "Jelena Ćetković" u Beogradu menjaju se dotrajali podovi i instalacija, a radovi teku bez zastoja.

"Imamo čvrsta obećanja svih izvođača da će sve biti gotovo do prvog septembra, tako da naši učenici mogu da oštre olovke, jer ćemo početi na vreme. Imaćemo, praktično, novu školu. Radilo se celo leto i još uvek se radi i nadamo se da će sve biti gotovo", navela je direktorka te škole Živka Radivojević.

Srednjoškolci u Lapovu, koji su nastavu do sada pohađali u osnovnoj školi, ove godine će dobiti svoju školsku zgradu.

Prema rečima direktorke srednje škole u Lapovu Gordane Veljković, novo zdanje će biti savremeno i imaće sve pogodnosti za izvođenje nastave. "Imaće opremljen kabinetski prostor, lift i, što nije uobičajeno za naše škole, opremu za decu koja su invalidi i otežano se kreću", rekla je Veljkovićeva.

Za novu školsku godinu se pripremaju i profesori. Profesorka u srednjoj školi u Smederevu Jelena Vujošević kaže da i posle 33 godine rada u školi i dalje uči da bi deci pružila najbolje, pa je zato ovog leta pohađala letnju školu matematike.

"Možete toliko sveže ideje da dobijete. Mi stariji, koji radimo godinama, uđemo u jedan kliše kad rešavamo zadatke, a ovde dobijete ideje", kaže Vujoševićeva.

Za primenu novih ideja i novog znanja potrebna je i savremena tehnologija. Zahvaljujući saradnji ministarstava prosvete i kulture, uspešno se privodi kraju još jedan projekat, zahvaljujući kojem će svaka osnovna škola u Srbiji imati najmanje trideset kompjutera.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.