Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Operacije koje život znače
 
 

Operacije koje život znače

doktoriTransplantacija pluća u Srbiji nikada nije urađena, a srce nije presađeno već 13 godina. Pacijenti kojima te operacije znače život moraju da prikupe novac i potraže pomoć u inostranstvu. U Srbiji već mesec i po dana nije urađena nijedna kadaverična transplantacija.

Nema preciznih podataka o tome koliko građana čeka novi život. Pretpostavlja se da ih je oko 2.000.  Snežana Polić izgubila je sina Davora pre skoro 14 godina. Kaže da je bio zdrav i srećan momak, dok jednog dana sve nije pošlo naopako. Prvo je otkazao jedan bubreg, a onda i drugi. Dve godine išao je na dijalizu. Ubrzo je počeo da strada i pankreas. Transplantacija je bila neophodna u roku od godinu dana.

"Nismo uspeli da nađemo adekvatan organ za njega. Moja poruka je da bi svaki građanin na čelu sa Ministarstvom zdravlja trebalo da učestvuje u toj akciji, jer nikada se ne zna šta život može da donese", kaže Snežana Polić.

I dok se u svetu uveliko radi i potpuna transplantacija lica, a nedavno su jednom pacijentu presađene obe noge, naši mališani moraju u inostranstvo i zbog presađivanja jetre.

"Što se tiče transplantacije bubrega, mislim da je struka već odreagovala kako treba, što se tiče jetre i tu su napravljeni krupni koraci. Mislim da će transplantacija jetre spadati u red rutinskih koje se rade kod nas", kaže Aleksandar Vuksanović, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Vuksanović kaže da su se već doškolovali oni koji će nositi program transplantacije pankreasa, a da su prioriteti transplantacije srca i pluća.

Srce nije presađeno 13 godina

Tako bi trebalo i da bude, jer u Srbiji transplantacija pluća nije nikada urađena, a srce nije presađeno već 13 godina.

Pacijenti kojima te operacije znače život moraju da prikupe novac i potraže pomoć u inostranstvu. Iako su odavno najavili, kako bi pomogli tim građanima, nadležni nisu potpisali ni odgovarajući ugovor sa nekom klinikom u inostranstvu.

"Znam da se čeka godinu i po dana, ali u trenutku kada jedno ministarstvo kao što je ministarstvo zdravlja ima nekih 50 ljudi koji su u obavezi da rade sve silne obaveze koje proističu iz dnevnih aktivnosti, onda nas to ograničava u realizaciji naših dogovora", kaže ministar Zoran Stanković.

Iako je Ministarstvo zdravlja u oktobru 2009. pokrenulo nacionalnu kampanju "Produži život", čini se da je ta akcija u poslednje vreme utihnula. Ipak, nadležni ministar najavljuje da će se uskoro sa reči preći na dela.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.