Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Pacijentu 1.000 kutija lekova
 
 

Pacijentu 1.000 kutija lekova

lekoviTokom poslednje kontrole RZ ZO utvrdio velike zloupotrebe pri propisivanju medikamenata. Lekar iz Kragujevca istoj osobi za dva meseca napisao 533 recepta.  Poslednja kontrola potrošnje lekova pokazala je da pojedini lekari terapiju propisuju - ”na kilo”!

Prema saznanjima do kojih su došle ”Novosti”, najdrastičniji je primer doktora iz Kragujevca, koji je za samo dva meseca jednom pacijentu napisao čak 533 recepta za ukupno 1.073 kutije različitih lekova! 

Od tolike količine lekova pacijent bi se značajno ”ugojio” i bez uzimanja bilo kakve hrane, ali samo teoretski. Jer, mnogo je izvesnije da bi se otrovao, pa i umro, da je zaista popio sve te silne tablete i kapsule.   Isti lekar je drugom pacijentu, ali za tri meseca, propisao čak 27 kutija ”ranisana”, punu kesu sedativa: 26 kutija ”bromazepama” i 17 kutija ”lorazepama”, zatim 29 kutija antibiotika ”palitreks”, 16 kutija ”sinacilina”, 24 kutije ”diklofena”, čak osam kutija trodona, i još antibiotika - 18 kutija ”dovicina”, 12 kutija ”amoksicilina”, 16 kutija ”eritromicina”, a na sve to i devet kutija ”raptena”. 

Ovaj doktor je za manje od godinu dana oštetio kasu zdravstvenog osiguranja za čak milion dinara. Mnoge lekove, pa i one iz oblasti psihijatrije, prepisivao je na svoju ruku, bez izveštaja lekara specijaliste, koji je neophodan za određivanje mnogih vrsta terapije. 

Kontrolori su utvrdili da mnogi pacijenti, na čije ime su masovno propisivani lekovi, nisu ni znali da su ”tabletomani”, pa se sumnja da su ti lekovi podignuti na recept, o trošku osiguranja, završili u rafovima nekih privatnih apoteka. 

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje ”Novostima” je u utorak potvrđeno je da je bilo značajnih zloupotreba u propisivanju lekova, i da su to pojedinačni slučajevi. 

- Informacije do kojih ste došli su, nažalost, tačne - kaže Sanja Mirosavljević, portparol RŽO. - Zavod u kontinuitetu kontroliše rad svih lekara koji propisuju lekove na recept, a pojedini slučajevi dobiće i sudski epilog. Javna kasa je oštećena i to mora da se nadoknadi, a verujemo da ima i krivične odgovornosti pojedinih lekara. 

Koristeći faksimil doktorke iz Novog Pazara, pet volontera, koji nikako ne bi smeli da propisuju terapiju, izdalo je recepte za lekove u ukupnoj vrednosti iznad sedam miliona dinara. 

Nije se, izgleda, štedelo ni na pumpicama za astmatičare. Iako stručnjaci kažu da je godišnja doza po pacijentu 4,2 pumpice ”beroduala”, prema zvaničnim podacima RZ ZO, svaki astmatičar na ovoj terapiji, u proseku, godišnje podigne 14 pumpica! Jedna doktorka je za manje od godinu dana, pacijentu propisala čak 67 kutija ovog spreja. 

Sa faksimilom doktorke iz Surdulice je, recimo, za manje od dva meseca za 12 pacijenata, propisano 400 kutija različitih lekova među kojima su i ”ranisan” za želudac i ”diklofenak” protiv reumatskih bolova, a da pritom, ni kod jednog od 12 pacijenata nije evidentirana nijedna kutija propisanog leka. Jer, propisani lekovi nisu uneti u zdravstveni karton, niti ima evidencije o datumu da je osiguranik bio kod lekara. A propisana terapija je kasu zdravstvenog osiguranja olakšala za 200.000 dinara. 

- Listom lekova je jasno definisano koji se lek i za koje specijalnosti popisuje o trošku RZ ZO - kaže Sanja Mirosavljević. - Ukoliko se lekovi propisuju mimo toga, Fond to neće plaćati. Ako doktori smatraju da određene lekove treba izdavati i za neke druge indikacije koje struka nije definisala na listi lekova, neka napišu zahtev RZ ZO, ali ne mogu da pišu recepte mimo indikacija koje je definisao RZ ZO.

Izvor: Smedia

This content has been locked. You can no longer post any comment.