Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Fijat zbratimio Poljake, Italijane i Kragujevčane
 
 

Fijat zbratimio Poljake, Italijane i Kragujevčane

fiat kolaGradonačelnik poljskog grada Tihi, u kome je fabrika kompanije „Fijat“, poslao je pismo gradonačelniku Kragujevca sa željom da se ova dva grada pobratime. Delegacija ovog grada pozvana je da bude gost Kragujevca tokom obeležavanja 21. oktobra, a glavni povod je želja firmi iz Poljske da uspostave saradnju sa privrednicima iz centra Šumadije.

Iz Kragujevca su u Torino, gde je sedište „Fijata“, poslali je pismo o namerama da se potpiše sporazum o saradnji, koji će ubrzo da izrodi povelju o bratimljenju. - Naš grad je kod Katovica. Ima 130.000 stanovnika, po industrijskoj i privrednoj strukturi je sličan Kragujevcu, a u oba grada postoje fabrike automobila. Naši građani žele da upoznaju kulturu Srbije, sportisti žele da uspostave veze. Imamo i filmsku amatersku grupu koja želi da sarađuje sa vašim „Šumadijafilmom“. Želimo da napravimo film o Kragujevcu i Šumadiji koji ćemo prikazati na poljskoj televiziji. Predlažemo da se naši gradovi bratime - stoji u pismu koji je potpisao Andrej Dzuba, gradonačelnik grada Tihi.

Ovo nije jedini dokaz da posao i ekonomija daju dobar temelj za prijateljstva i bratske veze, jer Kragujevac već sarađuje sa Barom, a u planu je i bratimljenje sa Torinom.

- Mi smo u Baru oformili bazu našeg Medicinskog fakulteta i tamo su naši lekari učili kako se rade laparoskopske operacije. Oni su od nas učili druge metode. U Baru će se otvoriti visokoškolska ustanova, podržana od Kragujevca, Bara i italijanskog Barija - kaže dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Arsenijević.

Sekretar Gradskog veća Zlatko Milić kaže da je Bar zainteresovan za saradnju ne samo zbog nauke već i ekonomije. Isti interes ima i Kragujevac.

- Bar ima luku, a „Fijat“ kod nas pravi najmoderniju fabriku koja za par meseci počinje da radi. Oni će da prave 200.000 automobila, 99 odsto će ići u izvoz. Bar ima interes da se ta vozila transportuju preko njihove luke - kaže Milić.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.