Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Studiranje na daljinu
 
 

Studiranje na daljinu

studiranje na daljinuUkoliko želite da završite neki od prestižnih univerziteta u svetu, ne morate tamo i fizički da budete. Studiranje na daljinu omogućuje vam da uz mnogo niže troškove završite neki od velikog broja inostranih fakulteta. Jedan od takvih studenata bila je i Mila Turajlić, koja je diplomirala ekonomiju na Londonskom univerzitetu, a sve vreme živela u Beogradu. Iako zvuči komlikovano, u stvari je, kako kaže, lepo i zanimljivo.

Kako objašnjava Turajlićeva, fakulteti vam šalju literaturu, koja je veoma pitko napisana i koja vas dobro uvodi u materiju.

"U suštini, sve ostalo je pitanje samodiscipline. Srećom to je toliko lepo i pametno koncipirano da je to bila prilika da pročitam sve što me je ikada zanimalo na tu temu", kaže Turajlićeva.

Pored ozbiljnosti i discipline, morate i da dobro govorite engleski. Broj ispitnih rokova zavisi od fakulteta i programa.

U cene studija koje se na evropskim Univerzitetima kreću od hiljadu i po do šest hiljada evra uključene su knjige i prijave ispita.

Jelena Bugarski iz "Britiš Kaunsila" u Beogradu ističe da je veoma bitno što dobijena diploma posle ovakvog vida studiranja ne razlikuje od diplome koja se dobija na uobičajen način.

Iako su udaljeni, studenti su u stalnoj vezi sa profesorima mentorima koji su im uvek na raspolaganju, kaže profesorka sa Instituta ekonomskih nauka Mirjana Radović.

Profesorka Radović, koja na tri fakulteta u Americi predaje upravo na ovom tipu studija, kaže da se od studenata traži da svake nedelje pišu radove.

"Tako, pre svega, podstičemo njihovu kreativnost i aktivan odnos prema učenju. Sutra kad se zaposle moći će da ono što su naučili primene u praksi. Pre svega se insistira na veštinama", kaže Radovićeva.

Domaći fakulteti kasne

Na pojedinim fakultetima u Srbiji mogući su samo neki oblici studiranja na daljinu. Ipak, od onakvog kakav postoji na svetskim univerzitetima, i dalje smo daleko, kažu stručnjaci.

Domaća javnost nije dovoljno informisana, pa poslodavci ponekad imaju predrasude.

Dragan Đukić iz Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da poslodavci traže proveru samog programa, odnosno pitaju da li su studenti polagali ispite na tradicionalan način.

"Ukoliko jesu, onda prihvataju te diplome, ukoliko nisu onda zaziru od njih", navodi Đukić.

Pojedini stručnjaci tvrde da će studiranje na daljinu u budućnosti potpuno zameniti tradicionalan vid obrazovanja, jer je jeftinije i dostupnije.

Australijski fakuleti zarade 100 milijardi dolara godišnje samo od studija na daljinu.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.