Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Radovi u Korman polju uz policiju
 
 

Radovi u Korman polju uz policiju

policija-specijalac-130x55KRAGUJEVAC -Policijska uprava u Kragujevcu saopštila je juče da će, na zahtev Republičkog javnog pravobranilštva, danas pružiti policijsku pomoć "tom i drugim subjektima" kako bi se izveli određeni radovi na zemljištu na lokaciji Korman polje.

 

"Prema onima koji se suprotstave ili ometaju policijske službenike u primeni ovlašćenja, kao i službenike drugih subjekata koji realizuju poslove iz svoje nadležnosti, biće preduzete sve zakonom propisane mere", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je zemljište na lokaciji Korman polje u vlasništvu Republike Srbije, na koju je preneto sa fabrike "Zastava", koja je u restrukturiranju.

U saopštenju se naglašava da će, u skladu sa zakonom, pripadnici kragujevačke policije snimati video kamerama i fotografisati izvršenje navedene asistencije.

Lokacija površine 67 hektara u Korman polju, odnosno slobodna bescarinska zona, predviđena je za izgradnju fabričkih pogona glavnih kooperanata FIAT-a i trebalo je da infrastrukturno bude uređena još prošle godine, ali to nije urađeno jer su 82 parcele u privatnom vlasništvu, a vlasnici zemljišta su tražili da im se plati 4.000 evra po aru umesto ponuđenih 350 evra.

Vlasnici tih parcela su u više navrata blokadama sprečili početak radova na infrastrukturnom uređenju Korman polja, a krajem minule godine Informativna služba grada Kragujevca je saopštila da Vlada Srbije odustaje od eksproprijacije 82 parcele.

Kako je tada saopšteno, razlog odustajanja je nemogućnost ulaska u posed i realizacija u predviđenom roku ugovora o zajedničkom investicionom ulaganju Republike Srbije, grupe "Fijat" i fabrike "Fiat automobili Srbija" (FAS).

Slobodna bescarinska zona kompanije FAS, u kojoj glavni kooperanti u 2011. treba da izgrade pogone, ostaje na lokaciji Korman polje, ali, umesto na predviđenih 67 hektara, prostiraće se na 35 hektara, navedeno je tada u saopštenju.

Država u Korman polju poseduje nešto više od 30 hektara zemljišta, a Republika Srbija i gradske vlasti dogovoriće, kako je navedeno, sa vlasnicima parcela, na obodima te celine, otkup još oko pet hektara.

Član gradskog veća za privredu i privatno preduzetništvo Vlado Vučković je protekle sedmice izjavio Tanjugu da će u ovoj godini u slobodnoj carinskog zoni "Korman Polje" konačno započeti izgradnja proizvodnih pogona FIAT-ovih kooperanata koji će proizvoditi delove za automobile za potrebe srpsko-italijanske fabrike Fiat automobili Srbija.

Naglašavajući da će izgradnju pogona započeti najvažniji FIAT-ovi dobavljači, Vučković je u izjavi Tanjugu ocenio da će se time "stvoriti mogućnosti za otvaranje najmanje 5.000 radnih mesta u Kragujevcu".

"Još uvek nije poznat spisak tih kooperanata, ali je sigurno da su oni 'prvog reda' i da će sigurno povući i drugi i treći red dobavljača u proizvodnji delova za automobile, a što je veoma važno za naš sektor malih i srednjih preduzeća", rekao je tada Vučković.

Podsetivši da će zona "Korman Polje" na površini od 40 hektara biti infrastrukturno uređena sredstvima ministarstva za Nacionalni i investicioni plan, Vučković je naveo da će ti radovi koštati od 20 do 30 miliona evra.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta RTV

This content has been locked. You can no longer post any comment.