Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Grad rešava problem vodotokova
 
 

Grad rešava problem vodotokova

susicki potokTokom leta manje reke i potoci na području grada gotovo da presuše. Poseban problem predstavlja to što se pune fekalijama iz domaćinstava koja nisu priključena na gradsku kanalizaciju. Održavanje reka i potoka drugog reda je, prema Zakonu o vodama koji se primenjuje od kraja 2010. godine, obaveza lokalne samouprave. Prema odredbama ovog zakona, javno preduzeće ''Srbija vode'' dužno je da održava i reguliše samo rečne tokove prvog reda, a u Kragujevcu su to Lepenica, Uglješnica i Grošnička reka.

O ostalim vodama, poput onih u naseljima Sušica, Divostin, Kozujevo, Bresnica i Ilićevo, brine lokalna samouprava, za šta je neophodno oko 15 miliona dinara godišnje.

To je skoro pet puta više nego što je izdvajano pre primene novog zakona. Najveći problemi javljaju se zbog vremenskih nepogoda, kada su velike padavine ili pak, sušni period.

Postavljanje brane na reci Uglješnici omogućilo bi normalno snabdevanje vodom okolnih obradivih površina, kažu u Gradskoj upravi, ali i bolji dotok vode u Šumaričko jezero.

Tokom ovog meseca biće završena i regulacija Ilićevskog potoka, za koju je iz gradskog budžeta izdvojeno čak 50 miliona dinara.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži