Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Nema ni za „minimalac”
 
 

Nema ni za „minimalac”

desŠestorica radnika sa invaliditetom nastavili su štrajk glađu u prostorijama preduzeća „Šumadija DES“, iako je Vlada Srbije uplatila 700.000 dinara na ime refundacije dela primanja zaposlenih koji po zakonu treba da obezbedi država. Štrajk glađu u ovom preduzeću počeo je pre četiri dana, a grupa zaposlenih odlučila je da nastavi protest, budući da im se još uvek duguje devet plata.

– U poslednja tri meseca primili smo svega po šest hiljada dinara, a i pre toga smo jedva preživljavali. Dok je bilo nešto novca, primali smo minimalac, oko 20.000 dinara mesečno, a sad nema ni za to. Nećemo prekinutu štrajk glađu sve dok nam se ne uplate zaostale zarade – kaže Slaviša Stanojević.

Zbog zdravstvenih problema štrajkača, služba Hitne medicinske pomoći intervenisala je više puta, a dvojica radnika prekjuče su zadržana u bolnici zbog aritmije i povišenog krvnog pritiska.

Milka Milovanović, socijalna radnica u preduzeću, kaže da je štrajka glađu izuzetan napor za osobe sa invaliditetom, kao i da bi njihovo zdravlje moglo biti ugrožene ukoliko uskoro ne dođe do obustave protesta.

– Od ukupno 49 osoba sa invaliditetom, glađu štrajkuje šest. Ostali bi se pridružili, ali je procena da nisu u stanju to da podnesu. Inače, situacija u preduzeću je jako teška, pre svega zbog toga što nema dovoljno posla. Uplata koja je stigla samo je kap u moru novca koji nam je potreban da izmirimo sve obaveze – objašnjava Milovanović.

Preduzeće „Šumadija DES“ osnovao je Savez slepih Srbije još 1957. godine, kao neku vrstu zanatske radionice za socijalno i radno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom. U firmi je danas zaposleno ukupno 84 radnika, a do problema je došlo zbog sve slabije potražnje metalne galanterije koju proizvodi „Šumadija DES“.

Posao sa korejskom „Jurom“ iz Rače, vredan oko 10.000 evra, mogao bi da popravi stanje u firmi, ali je pitanje hoće li doći do potpisivanja ugovora, imajući u vidu da na tržištu postoji velika konkurencija.

– Mi smo specifičan firma u kojoj većinu zaposlenih čine osobe sa invaliditetom. Zato bez pomoći države i grada ne možemo mnogo da uradimo – objašnjava direktor Veroljub Bradić.

Radnici „Šumadije DES“ već su jednom protestovali u ovoj godini, tražeći smenu bivšeg rukovodstva, protiv kojeg je podneta i prijava zbog sumnje da je bilo finansijskih malverzacija u preduzeću.

Izvor: Politika

This content has been locked. You can no longer post any comment.