Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Podnošenje zahteva za sticanje državljanstva
 
 

Podnošenje zahteva za sticanje državljanstva

pasosU skladu sa članom 52. Zakona o državljanstvu Republike Srbije državljaninom Republike Srbije smatra se i državljanin SFRJ koji je na dan 27. februara 2005. godine imao državljanstvo druge republike SFRJ, odnosno državljanstvo druge države nastale na teritoriji ranije SFRJ i prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije u trajanju od najmanje devet godina, kao i crnogorski državljanin koji je na dan 3. juna 2006. godine imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, ako podnese pismenu izjavu da se smatra državljaninom Republike Srbije i zahtev za upis u evidenciju državljana Republike Srbije.

Veći broj građana iz ove kategorije, koji žive na teritoriji Republike Srbije svoj državljanski status još uvek nije rešio.

Obaveštavamo građane da 9. oktobra 2012. godine ističe rok za podnošenje zahteva za upis u evidencije državljanstva Republike Srbije, odnosno prestaju da važe uslovi koji su lakši da bi se steklo državljanstvo Republike Srbije, a za građane koji imaju prijavljeno prebivalište. Posle ovog datuma građani koji ne budu podneli zahtev za sticanje državljanstva tretiraće se kao stranci.

Apelujemo na građane da iskoriste ovaj rok i da u policijskim stanicama u kojima imaju prijavljeno prebivalište podnesu zahtev za sticanje državljanstva za koji je propisana taksa od 1.910,00 dinara. Ukoliko ne podnesu zahtev, ovi građani će se naći u situaciji da ne mogu ostvariti pravo na ličnu kartu, putnu ispravu, niti će moći ostvarivati neko drugo građansko pravo iako imaju prijavljeno prebivalište i izdatu ličnu kartu.

Posle 9. oktobra 2012. godine građani će moći da podnose zahteve pod drugim zakonskim osnovama, pri čemu je taj postupak složeniji, zahteva strožije uslove i duže traje, a iznos takse je 15.280,00 dinara.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži