Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac izgubio spor sa taksistima
 
 

Kragujevac izgubio spor sa taksistima

taksistiOsnovni sud u Kragujevcu doneo je presude u korist taksista koji su tužili grad zbog štete usled odluke o zabrani taksiranja vozilima starijim od 10 godina. Prema gruboj proceni, grad bi to moglo da košta oko pola miliona evra. Taksista Slavoljub Milić tužio je grad jer je bio primoran da kupi auto mlađi od deset godina. Ovaj bivši "Zastavin" radnik, koji se već pet godina bavi taksiranjem, po odluci Osnovnog suda u Kragujevcu, od grada bi trebalo da naplati oko 160.000 dinara.

- Konkretno sam tužio grad za kamatu za auto koji sam uzeo na kredit, jer su me bacili na trošak i nisam mogao drugačije da kupim auto. Samo tražim kamatu da mi vrate - rekao je  Slavoljub Milić.

Na osnovu sporne gradske odluke, inspekcija je svakodnevno kontrolisala, kažnjavala i isključivala taksiste iz saobraćaja. Pojedini taksisti su zbog toga prestali da rade, a većina se odlučila za kredit i kupovinu mlađeg vozila. Ipak, pokrenuli su postupak pred Ustavnim sudom koji je proglasio odredbe o starosti vozila u slučaju grada Kragujevca neustavnim i nezakonitim. Nakon podnošenja tužbi protiv grada za naknadu štete, Osnovni sud u Kragujevcu nije imao drugi izbor nego da postupi u skladu sa rešenjem Ustavnog suda i presudi u korist taksista.

Više od 200 taksista podnelo je tužbe protiv grada Kragujevca za naknadu štete zato što su pre dve godine morali da svoja vozila starija od deset godina zamene novim. Grad je odbio nagodbu sa taksistima, iako su oni upozoravali gradsku vlast da je Ustavni sud već jednom proglasio neustavnim iste odredbe odluke koje je doneo grad Kraljevo.
Advokat Mirjana Vesović kaže da je Milićev slučaj jedan od dva spora koji su rešeni u korist taksista zbog neustavne odluke grada. Prema njenim rečima, oni, osim kamate za kupovinu vozila na kredit, potražuju isplatu naknade za lizing, a najviše je onih koji zahtevaju odšetu na ime izgubljene dobiti.

- Po ovim veštačenjima koja su završena to je oko 300 do 400.000 dinara. To je neki pretpostavljeni prihod na bazi koga oni, kao paušalni obveznici, plaćaju poreze i doprinose - rekla je Mirjana Vesović, prenosi Šumadijapres.

U gradskom pravobranilaštvu kažu da je do sada 108 taksista tužilo grad. Tvrde da je više odbijenih nego prihvaćenih tužbi i dodaju da im je glavni argument to da odluke Ustavnog suda nemaju retroaktivno dejstvo.

- Prikupili smo i dostavljamo i prvostepenom i drugostepenom sudu dosta presuda apelacionih sudova, apelacionog privrednog suda, gde su sudovi zauzeli stav da do momenta stupanja odluke Ustavnog suda na snagu nema odgovornosti za štetu zbog nepravilnog postupanja državnih organa koji su primenjivali taj propis - kaže gradska pravobraniteljka Gordana Jevtović.

I dok u Osnovnom sudu ne žele da komentarišu presude jer nisu pravosnažne, zastupnica taksista negira navode gradskog pravobranilaštva i tvrdi da će šteta biti naplaćena, a grube procene su da bi ona sa sudskim troškovima mogla da premaši pola miliona evra.

Sa ovim novcem grad bi mogao da izgradi zdravstvenu stanicu ili dva obdaništa, a o tome koliki je ovo udar na gradsku kasu govori i podatak da su kratkoročne i dugoročne obaveze grada oko 43 miliona evra,prenosi Šumadijapres.

Izvor: Kurir-info

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži