Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Izgradnja Centra za matične ćelije krajem jeseni
 
 

Izgradnja Centra za matične ćelije krajem jeseni

Izgradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu, najavljena pre više od dve godine, a čija je vrednost procenjena na blizu 12 miliona evra, najverovatnije će početi krajem jeseni, izjavio je Tanjugu rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević.

Prema njegovim rečima, Centrom površine 10.000 kvadratnih metara, u čijem sklopu će biti Institut i Banka za matične ćelije, rukovodiće srpski genetičar Miodrag Stojković. Gradiće se na lokaciji između Kliničkog centra i Univerziteta, koja je procenjena na 2,4 miliona evra, a koju je grad bez naknade ustupio za tu namenu.

Podsetivši da je sredstva za izgradnju Centra za matične ćelije pri Medicinskom fakultetu ministarstvo prosvete i nauke ranije obezbedilo od Evropske investicione banke, Arsenijević objašnjava da "početak izgradnje kasni, zbog proceduralnih razloga, jer potpisivani dokumenti nisu jasno definisali šta je i čija dužnost, ali i zbog pokušaja da se taj važan projekat realizuje u nekom drugom gradu".

"Na samom startu nije bilo preciznih dogovora, niti preciznih zahteva prema onima koji treba da podnesu elaborat o tome. Naravn, bilo je i drugih insteresa, pogotovu nekih drugih univerzitetskih centara da se ovaj projekat ostvari na nekom drugom mestu. Bilo je ozbiljnih otpora i nadam se da smo ih prevazišli i da idemo ka rešenju problema", rekao je Arsenijević i naglasio da potpisivanje ugovora sa resornim ministarstvom očekuje do kraja marta.

On je istakao da je Univerzitet, zbog izgradnje Centra, morao da se odrekne finansiranja naučno - tehnološkog parka, kao i da su resornom ministarstvu dostavljeni traženi odgovori na elaborat o potrebi izgradnje ali i opremanja tog Centra. U tom odgovoru, kako je istakao, sve je precizno definisano, ko će i šta da radi, ukupan broj saradnika, spisak opreme i instrumenata i njihova cena, kompletna struktura i organizaciona šema labaratorija, uslovi čuvanja matićnih ćelija.

U laboratorijama će raditi, dodao je Arsenijević, 24 nova istra živača, i predočio podatak da iz Srbije godišnje ode od četiri do osam miliona evra van zemlje, zbog zamrzavanja i čuvanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce naših građana. "Po nekoj dinamici koja je posle pregovora u Ministarstvu dogovrena, mi smo poslali ono što se od nas traži. Usaglašavanje dokumenata očekujemo u sledeće dve nedelje i iza toga u sledećih deset dana potpisaćemo ugovor o izgradnji Instituta za matične ćelije i Banke matičnih ćelija pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu", rekao je Arsenijević.

Ukazujući da je biotehnologija u razvoju i te kako uznapredovala, Arsenijević je naveo da strane firme od Holandije, Belgije sve do Mađarske, uzimaju matične ćelije davalaca iz Srbije. "U ovom trenutku devet stranih firmi uzima matićne ćelije naših davalaca iz pupčane vrpce. To su veliki i novčani izdaci za one koji imaju nameru da ih sačuvaju za potomstvo. Lociranje jednog ovakvog centra u centru Srbije i Šumadije, omogućilo bi da davaoci po mnogo povoljnijim uslovima daju svoje matične ćelije, doneo bi boljitak i gradu i Univerzitetu, ali i najvažnije na taj način sačuvali bi genom svoje nacije u okvirima ove države", ističe Arsenijević.

Za razliku od Centra za matične ćelije, čija izgradnja zavisi od potpisivanja ugovora, Arsenijević je rekao da će Ministarstvo prosvete i nauke finansirati izgradnju 100 stanova za mlade naučnike, kao i da radovi počinju u julu u neposrednoj blizini tržno - poslovnog centra "Plaza".

"Tenderi su raspisani, idejno rešenje je napravljeno i radi se generalni urbanistički plan. Stanovi su namenjeni, pre svega, mladim naučnicima koji su se već iskazali u svojim oblastima u kojima rade, koji akademsku karijeru žele ovde da nastave, ali i za one koji žele da se vrate iz inostranstva", rekao je Arsenijević. Ukupna površina stanova je 10.000 kvadratnih metara i kako je naveo rektor, po strukturi biće ih najviše od 45 kvadratnih metara, zatim od 55, kao i mali procenat od 72 kvadrata namenjenih naučnicima - bračnim parovima.

 

 

Izvor: www.kc-kg.rs

Foto: www.kc-kg.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži