Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac U Biblioteci tribina o homeopatiji
 
 

U Biblioteci tribina o homeopatiji

Na Galeriji Narodne biblioteke večeras u 18 časova biće održana tribina “Svetska nedelja homeopatije”, na kojoj će govoriti Tatjana Babić, diplomirani homeopata.

Homeopatija je pravac u alternativnoj medicini koji u terapiji koristi veoma male koncentracije supstanci (lekova) koje u većim koncentracijama izazivaju iste ili slične simptome u organizmu kao i sama bolest. Od kada je nastala, pre više od dva veka, homeopatija je predmet sporenja među lekarima i farmaceutima. Dok je jedni veličaju, drugi dovode u pitanje njene rezultate u lečenju.

Osnivač ovog pravca je bio nemački lekar Samuel Haneman (1755 – 1843) , koji je primetio da kora kinina kod zdravog čoveka izaziva iste simptome kao malarija. Pristalice homeopatije nazivaju oficijelnu (školsku) medicinu alopatijom jer smatraju da se ona služi grubim postupcima u lečenju pošto koristi visoke koncentracije lekova koji u organizmu izazivaju promene suprotne onima koje izaziva bolest.

Homeopatski lekovi se danas dobijaju od materija biljnog i životinjskog porekla i od minerala.

U homeopatiji važi pravilo “slično se sličnim leči”. Na primer, ako su simptomi prehlade kod pacijenta slični znakovima trovanja beladonom, upotrebiće se homeopatski preparat napravljen od beladone. Lekovi se uzimaju u ekstremno razređenom obliku. Bez obzira koliko simptoma pacijent imao, u jednom momentu se uzima samo jedan lek koji će navodno biti dovoljan za sve prisutne simptome.

Homeopatiju je priznala Svetska zdravstvena organizacija, prema čijem izveštaju ovaj metod lečenja zauzima drugo mesto u svetu, odmah iza kineske medicine. U Rusiji Homeopatsko društvo ima odsek pri Akademiji nauka. U Srbiji je, međutim, homeopatija dugo bila zapostavljena, a zakonski je priznata tek 2007. godine.

 

 

Izvor, foto: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži