Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Do garaže uz podršku EBRD-a
 
 

Do garaže uz podršku EBRD-a

Podzemna garaža u Kragujevcu biće građena u partnerstvu javnog i privatnog sektora uz podršku Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, odlučilo Gradsko veće.

Član Gradskog veća zadužen za investicije Nebojša Vasiljević rekao je da to znači da će Evropka banka donatorskim sredstvima u iznosu 300.000 dolara, zajedno lokalnom samoupravom, na međunarodnom tenderu izabrati stranog konsultanta, koji će izvršiti reviziju projektne dokumentacije i studije opravdanosti.

"Posle zvaničnog usvajanja te studije, obaveza grada je da izađe sa međunarodnim javnim pozivom za izbor investitora i izvođača radova za podzemnu garažu", rekao je Vasiljević.

Definitivno, prema Vasiljevićevim rečima, grad se opredelio za partnerstvo javnog i privatnog sektora. Jasno je, precizirao je, i da će da garaža ima dve podzemne etaže i da će biti građane po najvišim evropskim standardima.

Obaveza Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj je da strateškom partneru – investitoru, ponudi kredit pod najpovoljnijim uslovima.

Na današnjoj sednici Gradsko veće dalo je saglasnost na zaključenje ugovora o saradnji Kragujevca i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, na realizaciji kupovine seoskih kuća sa okućnicom u okviru humanitarne akcije “Ključ“.

Bespovratna sredstva u iznosu od 1.620.000 dinara, prema rečima Jasmine Nedović članice Gradskog veća za socijalnu politiku i društvenu brigu o deci, prikupljena su u okviru humanitarne akcije odnosno dodatnog dinara na poštansku marku.

"To je za izbegle bez rešenog stambenog pitanja velika podrška. Pojedinac koji konkuriše i dobije sredstva iz ovog projekta, iz ličnih sredstava dodaje najviše 405.000 dinara za kupovinu seoske kuće sa okućnicom", rekla je Jasmina Nedović.

Usvajanjem odluke o obezbeđivanju preduslova za realizaciju projekta izgradnje stanova namenjenih porodicama sa niskim i srednjim primanjima, u narednom periodu na pet lokacija biće izgrađeno 400 stanova. Projekat se realizuje kreditnim sredstvima Razvojne banke Saveta Evrope i iz drugih izvora.

Pored dve postojeće lokacije u naseljima Aerodrom i Kolonija, grad Kragujevac će, radi ispunjenja preuzetih obaveza, opredeliti još tri lokacije u Tankosićevoj ulici, Bulevaru Kraljice Marije i ulici Prvoslava Stojanovića.

Sa realizacijom projekta se kasnilo, kazao je Vladan Mihajlović direktor Gradske stambene agencije, jer je taj posao započela prethodna Vlada.

Na spremnim lokacijama Aerodrom i Kolonija gradnja počinje odmah, ima stanova i za zakup i neprofitni otkup. Rok za useljenje je godinu dana od početka gradnje.

Odlukom članova veća data je saglasnost za nastavak realizacije Projekta “Agronom na selu“ u 2013. godini za šta će biti izdojeno 400.000 dinara, kao i za realizaciju Poljoprivredno turističke i kulturne manifestacije “Zlatno zrno Šumadije“.

Pored toga odobrena su i sredstva za realizaciju manifestacije “Dani mladih“ odnosno organizaciju prvog međunarodnog volonterskog kampa koji će biti održan od 30. jula do 14. avgusta.

Iz budžeta grada biće izdvojena sredstva i za manifestaciju “Mladi su akcija“ u okviru koje će od 20. avgusta do 20. septembra biti organizovana promocija sporta i zdravih stilova života kroz razna sportska takmičenja.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži