Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Vandali uništavaju drveće i cveće
 
 

Vandali uništavaju drveće i cveće

U prvoj polovini ove godine u Kragujevcu je uništeno oko 70 mladih stabala zasađenih u drvoredima i na zelenim površinama.

- Vrednost uništenih sadnica je preko 500.000 dinara, ali ekološka šteta je mnogo veća i nju će plaćati i buduća pokoljenja, jer jsu za formiranje drvoreda potrebne decenije pažljive nege, i prosto je neverovatno da je građanska svest o zaštiti životne sredine, čuvanju drvoreda i zelenih površina na tako niskom nivou – kaže tehnički direktor JKP Zelenilo Goran Simić.

Vandali i nepažljivi građani uništavaju i oštećuju novozasađena stabla u svim delovima grada, a najčešće to čine u ulicama Slobode, Avalskoj, Save Kovačevića i Kralja Aleksandra, kao i na Petrovačkoj magistrali, u kojima se skoro svakog vikenda ošteti po nekoliko stabala.

Simić kaže da “Zelenilo” sadi sadnice starosti od tri do pet godina čija je prosečna cena oko osam hiljada dinara, navodeći da je ekološka šteta zbog njihovog uništavanja znatno veća od finansijske.

Pored lomljenja stabala ugrožene su i zelene površine i cvećnjaci. Tako su obesni vozači u više navrata gazili cvetne leje i uništavali mlaznice za navodnjavanje na Desankinom vencu u Šumaricama i zelene površine na kružnim tokovima na ulasku u grad.

Prema Simićevim navodima, tokom proteklih nekoliko meseci, znatno su oštećene i zelene površine oko Spomenika Jevrejima čije je uređenje finansirala izraelska kompanija Plaza.

- Tokom ove godine dva puta smo sanirali oštećenja na sistemu za zalivanje jer su pre dva meseca tamo polomljene četiri prskalice, a pre nekoliko dana još šest – rekao je Simić.

Uništavanje sadnica i zelenih površina najčešće se događa noću, pa je vandale teško identifikovati i adekvatno kazniti zbog čega će nadležne gradske službe pojačati nadzor na najugroženijim lokacijama.

Izvor:Šumadijapress

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži