Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Rešenja okačena na ruševine
 
 

Rešenja okačena na ruševine

U Koloniji srušena tri zapuštena objekta, u kojima su nekad bili klozeti. Neki građani smatraju da je to urađeno bez poštovanja procedure.

 

Između ulica Dimitrija Tucovića i Laze Marinkovića u naselju Stara radnička kolonija, srušena su tri objekta u kojima su do uvođenja vode i kanalizacije bili nužnici za stanovnike baraka.

Rušenje je sprovelo Javno stambeno preduzeće na osnovu rešenja koje je izdao komunalni inspektorat Gradske uprave.

Neki od žitelja baraka protive se načinu na koji su rešenja o rušenju doneta i dostavljena, odnosno nisu dostavljena.

U obrazloženju rešenja stoji da je ono doneto u skraćenom postupku, bez saslušanja stranaka i da se „nalepljuje na predmetna tri WC-a dana 11.07.2013. godine u 13 časova, čime se smatra da je dostavljanje izvršeno, s tim da docnije oštećenje, uništenje ili uklanjanje ovog rešenja, ne utiče na njegovu valjanost“.

Nevenka Molter: „Nisam za ruglo, ali trebalo je da nas pitaju“ (Foto: Saša Radovanović)

Nevenka Molter, žiteljka ovih baraka, smatra da nije istina da „nije bilo moguće utvrditi titulara prava svojine na predmetnim WC-ima, jer na njima nisu precizirani vlasnički udeli“ i da su rešenja mogla da budu dostavljena na adrese stanara.

U članu 2. Ugovora o prodaji i kupovini stana Opštine navodi se da kupac, kao nosilac stanarskog prava, na raspolaganju ima – pored jedne sobe, kuhinje, predsoblja, ostave i podruma – i jedan zaseban klozet.

- Ja znam da će gradske vlasti da se pozovu na to da mi ne damo da se ruši jedno ruglo i da se protivimo javnom interesu da ovo naselje bude lepo. Ja sam toga svesna, ali sam svesna i toga da oni imaju nameru da ovde prave zgradu i igrališta i da će da nam, nakon WC-a, ruše i garaže i da nam dođu do pred prag – kaže Nevenka Molter za Šumadijapress.

Ona kaže da su ovi objekti mogli da budu dovedeni u „neko normalno stanje“ i da ih stanari koriste kao ostavu ili pomoćnu prostoriju za drva ili ugalj na koji se greju.

- Poenta je u tome što nijedan vlasnik ovih osam stanova nije bio pitan, što i stoji u rešenju. Mogli su, ako ništa drugo, da dođu i pitaju šta mi mislimo o tome, a ne ovako nasilnički da dođu i ruše. To što u rešenju navode da ne mogu da utvrde titulara prava svojine, tim pre ne bi smeli tako da ruše. Ako ne znaš ko je vlasnik, idi u katastar i nađi ko je vlasnik – kaže Molter.

Žitelji Kolonije smatraju da je ovo rušenje početak izgradnje novih poslovno-stambenih objekata (Foto: S. R.)

Sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove Saša Milenković kaže za Šumadijapress da je inicijativa o rušenju poljskih WC-a potekla od grupe građana u oktobru prošle godine, a da je njegova služba sada dobila nalog da ih poruši.

- To što stanovnici baraka nisu videli rešenja, koja su pre tri, četiri dana okačena na objekte, pokazuje koliko su njima ti objekti bitni. Morali smo to da uradimo zbog bezbednosti i zdravlja, jer to su dotrajali objekti, niko ih ne koristi, predstavlju ruglo, skupljaju se pacovi i sumnjivi ljudi – kaže Milenković.

On podseća da su vlasnici objekata bili dužni da nakon izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže sami uklone te objekte o svom trošku. Na naše pitanje zbog čega stanari nisu dobili rešenja na svojim adresama, već su ih inspektori okačili o ruševine, Milenković kaže da su podaci o vlasnicima „haotični“ i da postoji ogroman broj ugovora o otkupu stanova sa nekadašnjim „Zavodima Crvena Zastava“, nekim drugim preduzećima i Gradom Kragujevcom, pa nije bilo moguće poslati rešenja na kućne adrese.

 

 

Izvor: Šumadijapress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži