Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Šumadijski dan šljive
 
 

Šumadijski dan šljive

„Šumadijski dani šljive“ tradicionalno se održavaju u vreme praznovanja Sv. Ilije – slave voćara u Stragarima

 


Poljoprivredno-turistička manifestacija „Šumadijski dani šljive“ ove godine se svela na jedan dan – 2. avgust.

Uz kulturno-umetnički program, manifestacija će biti otvorena u 10 sati na seoskom trgu, pored spomenika Tanasku Rajiću.

Nešto posle podneva biće proglašen najlepši štand, nakon čega će lovačko udruženje “Srebrnica Stragari“ poslužiti ručak.

Od 15 sati, selom će prodefilovati fijakeri, a sat vremena kasnije Gradska turistička organizacija predstaviće potencijale seoskog turizma u ateljeu „Kuća Lazić“.

Manifestacija se završava kulturno-umetničkim programom koji počinje u 18 sati.

 Inače, manifestaciju organizuju Savet mesne zajednice Stragari i udruženje „Domaćini za seoski turizam“. „Dani šljiva“ održavaju se u vreme praznovanja Svetog Ilije (2. avgust), koji je i slava Stragara i voćara ovog kraja. Vremenom postaju jedan od nezaobilaznih događaja na mapi etno-turističkih manifestacija u Srbiji.


U Šumadiji je zasađeno preko 10,000 stabala šljive, a najveći broj voćnjaka je u Stragarima i okolini.

Za našu privredu, šljiva je i dalje jedan od važnijih izvoznih aduta. Pritom, šljive iz Šumadije u najvećoj meri odlaze u svežem stanju, jer ne postoji dovoljno prerađivačkih kapaciteta.

- Nekada smo bili sila kada je u pitanju proizvodnja šljive. To je jedini proizvod po kome smo bili prepoznatljivi u čitavom svetu. I danas, sa 38 kilograma po stanovniku smo velika sila u proizvodnji šljive, ali je još mnogo potrebno da bismo ovom voću vratili epitet ‘“srpsko blago“ – rekla je na prošlogodišnjim „Danima šljive“ Snežana Živanović Katić, pomoćnica gradonačenika Kragujevca za oblast poljoprivrede.

 

Izvor: Šumadija press

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži