Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac, škole duguju oko pola milijarde
 
 

Kragujevac, škole duguju oko pola milijarde

Dugovanje osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu, po raznom osnovu, iznose oko pola milijarde dinara. Sudski izvršitelji tokom letnjeg raspusta u 10 škola popisali imovinu. Načelnik Školske uprave za Šumadisjki okrug Radojko Damjanović rekao je Tanjugu da škole duguju za grejanje "Energetici", zatim za struju, telefone, vodu i kanalizaciju.

"Kako nemaju sopstvena sredstva nisu ni mogli da ih plaćaju, računi su se nagomilali", objašnjava Damjanović.

On je dodao da škole duguju i zaposlenima, za prevoz i jubilarne nagrade, i to sa kamatom, jer su pojedini profesori tužili škole.

Podsetivši da u Kragujevcu postoje 22 osnovne, osam srednjih i dve specijalizovane škole, Damjanović je rekao da je račun 14 škola, od kojih deset osnovnih i četiri srednje, mesecima u blokadi, a njihov ukupan dug, na dan 27. avgust, iznosi 22 miliona dinara.

"Dug svih škola, po raznom osnovu, iznosi sigurno negde oko pola milijarde dinara", rekao je Damjanović.

On je dodao da lokalna samouprava unazad četiri godine nije izmirivala račune škola za komunalije, a nije obezbedila ni sredstva za jubilarne nagrade, troškove za prevoz.

"Skole su u problemu, tim pre što je i lokalna samouprava na neki način u finansijskom kolapsu i strahujemo kako će ovo dalje da se odvija", rekao je Damjanović i dodao da zbog toga trpi i Školska uprava, iako ona nema nikakve veze sa finansiranjem.

"Ovo je posledica toga što su škole indirektni korisnici lokalnih samouprava", naveo je Damjanović.

CClan gradskog veća za obrazovanje Zoran Rajović Tanjugu je izjavio da su proteklih dana privatni izvršitelji popisali nastavna sredstva u tri škole zbog njihovog ukupnog duga od oko osam miliona dinara, i to u osnovnima školama "Svetozar Marković" i "Julijana Ćatić", kao i u srednjoj Muzičkoj školi.

"Moj zadatak je da ne dozvolim da se izvrši bilo kakva zaplena i gradsko veće i grad će učiniti sve da do toga ne dođe. Uveren sam da neće doći do toga, kao da će se naći rešenje, pre zakazanih licitacija za prodaju nastavnih sredstava", rekao je Rajović.

Rajović nije mogao da komentariše zašto lokalna samouprava nije četiri godine izmirivale račune jer, kako je rekao, od juče je na toj funkciji.

On je dodao "da je za ulazak u vlast opozicione Demokratske stranke, čiji je član, jedan od glavnih uslova bio bio da se povećaju izdvajanja za prosvetu i to u istom procentu kao i realizacija gradskog budžeta".

Direktorka osnovne škole "Svetozar Marković" Tatjana Marinković Tanjugu je izjavila da ta škola po svim osnovama duguje oko 59 miliona dinara, a da su privatni izvršitelji u petak popisali nastavna sredstva, zbog tužbe jednog od profesora za neuplaćenu naknadu za prevoz i za jubilarnu nagradu.

"Račun škole je u blokadi od 31. marta ove godine, a u petak su došli privatni izvršitelji koji su popisala dva digitalna kabneta za informatiku, kopir aparate, štampače. Blokada računa je nastupila posle neisplaćenih naknada za jubilarne nagrade, naknada za troškove prevoza radnika i radova na gromobranskoj instaliciji", rekla je Marinkovićeva. Ona je dodala da su gotovo svi profesori tužili školu zbog prevoza i jubilarnih nagrada.

Pored ove škole, velika dugovanja, po raznom osnovu, imaju i osnovne škole "Jovan Popović" -37 miliona dinara, "Treći kragujevački bataljon"- 32 miliona dinara, dok po deset miliona dinara duguju osnovne škole "Miloje Simović" i "Julijana Ćatić".

Kada je reč o srednjim školama, računi su u blokadi u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, Muzičkoj školi, Politehničkoj i Prvoj tehničkoj školi zbog dugovanja od 128.000 dinara pa do miliona i po dinara, uglavnom po tužbama radnika za prevoz i jubilarne nagrade.

This content has been locked. You can no longer post any comment.