Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Gradi se novi zatvor u Kragujevcu?!
 
 

Gradi se novi zatvor u Kragujevcu?!

Odbornici Skupštine grada Kragujevca trebalo bi na narednoj sednici da usvoje elaborat o opravdanosti otuđenja gradskog zemljišta za izgradnju novog zatvora u naselju Petrovac.

Grad će, ukoliko se usvoji ova odluka, bez naknade dati zemljište za nove objekte u sklopu postojećeg Okružnog zatvora koji će se prostirati na površini od sedam hektara. Odbornici Skupštine grada Kragujevca trebalo bi na narednoj sednici da usvoje elaborat o opravdanosti otuđenja gradskog zemljišta za izgradnju novog zatvora u naselju Petrovac. Grad će, ukoliko se usvoji ova odluka, bez naknade dati zemljište za nove objekte u sklopu postojećeg Okružnog zatvora koji će se prostirati na površini od sedam hektara. U elaboratu o opravdanosti navodi se da će, u tom slučaju, ukupna površina Okružnog zatvora u Petrovcu kod Kragujevca biti preko 23.000 kvadratnih metara. Moći će da primi 400 odraslih muškaraca na služenju kazne od pet godina zatvora i više, a umesto skučenih ćelija zatvorenici će imati dvokrevetne sobe sa kupatilom.

Izgradnja novih objekata u sklopu postojećeg Okružnog zatvora deo je projekta „Modernizacija zatvorskih objekata“ koje je iniciralo Ministarstvo pravde još pre šest godina, a cilj je poboljšanje uslova života zatvorenika. - U datom trenutku postoji prenaseljenost u svim zatvorima u Srbiji i životni uslovi su na veoma niskom nivou. Male ćelije prosečne površine od četiri do sedam kvadrata koristi nekoliko zatvorenika. Velike ćelije od 20 kvadrata su takođe prenatrpane. Sanitarne prostorije nisu u okviru ćelija, nema prostora za lične stvari, kao ni onih za posetu rodbine i advokata. Mnogi zatvorenici izdržavaju kazne daleko od svojih gradova i sela što otežava posete njihovih porodica, navodi se u elaboratu koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada Kragujevca narednog petka. Izgradnja novog zatvora, prema navodima iz elaborata, koštaće 30 miliona evra, ali se istovremeno navode i prednosti ove investicije.

Gradnja će imati pozitivan efekat na građevinsku industriju Srbije, a u lokalnoj zajednici obezbediće 200 novih radnih mesta. Ceo projekat mogao bi da bude završen do kraja 2017. godine, dok je krajnji rok 30. jun 2018. godine, stoji u elaboratu o opravdanosti koji je dostavljen sa skupštinskim materijalom. Da bi bolje sagledali donošenje odluke kojom će doprineti izgradnji novog zatvora odbornici u Kragujevcu su obavešteni i da „ Krivične kazne u Srbiji služe se u 29 zatvora i kazneno-popravnih domova. Ovi objekti su značajno prenaseljeni. Kada bi se primenili standardi Evropskih zatvorskih pravila u osam objekata prekoračenje je veće od 50 odsto kapaciteta. Uslovi smeštaja su zastreli, a većina zatvora je izgrađena pre 70 godina i namenjena daleko manjem broju zatvorenika“.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži