Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac U Kragujevcu obeležen Svetski dan Roma
 
 

U Kragujevcu obeležen Svetski dan Roma

Grad Kragujevac i nova gradska administracija imaju nameru, kada je reč o ostvarivanju prava, socijalnoj inkluziji, iskorenjivanju diskriminacije i marginalizacije pripadnika romske nacionalnosti i drugih manjina, kreće se pravcu zajedničke izrade Lokalnog akcionog plana za Rome 2015 - 2018.

Unapređenje položaja pripadnika romske populacije i pitanja njihovog obrazovanja, stanovanja i zapošljavanja u našem gradu zajednički, sa predstavnicima romskih udruženja, možemo postići izradom ovog plana, uključujući ih u sve segmente društva, što istovremeno povlači i mnogo bolji životni standard za naše sugrađane romske nacionalnosti ali i neophodno očuvanje njihove tradicije, kulture i jezika - rekao je Edis Durgutović, pomoćnik gradonačelnika za upravljanje projektima i ostvarivanje, unapređenje i zaštitu ljudskih i manjinskih prava, na prijemu koji je organizovao povodom obeležavanja Svetskog dana Roma.

Nakon zvaničnog dela prijema za predstavnike romskih udruženja i organizacije civilnog društva održan je radni sastanak na kome je Zoran Pavlović, gradski koordinator za romska pitanja prezentovao dosadašnji rad Kancelarije za romska pitanja kao primer dobre prakse u integraciji Roma što potvrđuje i dobijeno priznanje Prvog grada Srbije na međunarodnoj konferenciji održanoj u Budimpešti. Na radnom sastanku predstavnici udruženja razgovarali su o problemima, a sastanku je prisustvovao i zaštitnik građana Mihailo Ignjatović.

U cilju rešavanja problema romske populacije, mojih sunarodnika i sugrađana, grad Kragujevac ima sistemski prilaz a zvanično počinje od 2006. godine otvaranjem Kancelarije za romska pitanja. Gradska kancelarija je svojim radom povezala sve relevantne institucije kao što su Centar za socijalni rad, Školska uprava i škole, Policijska uprava, Nacionalna služba za zapošljavanje, Dom zdravlja i KBC, Zavod za zdravstveno osiguranje, Gradska kancelarija Crvenog krsta kao i Eparhija Šumadijska. Mediji su velika podrška našoj nameri u informisanju o postojanju organizacija i ostvarivanju prava naših sunarodnika i sugrađana - rekao je Zoran Pavlović, izvršilac za poslove saradnje i integracije Roma u Kragujevcu. U Kragujevcu je 2013. godine formiran Savet za unapređenje položaja Roma u okviru kojeg funkcioniše pet radnih grupa za oblast obrazovanja, zapošljavanja, socijalnu i zdravstvenu zaštitu i rodnu ravnopravnost.

Ono što je izvedeno kao zaključak sa sastanka je vidljivost i definisanost problema romske nacionalne manjine, njihovo prevazilaženje izradom LPA za Rome kao i implementacijom sa akcentom na uključivanje Roma i Romkinja u rešavanje sopstvene problematike. Od velikog značaja za inkluziju Roma je njihovo informisanje o pravima i uvođenje u institucije, a ono što je zabeleženo kao prioritetna pitanja su stanovanje i zapošljavanje.

This content has been locked. You can no longer post any comment.