Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Nema plata i po 26 meseci!
 
 

Nema plata i po 26 meseci!

Ispred zgrade Skupštine Kragujevca juče je protestovalo 80 radnika JKP „Niskogradnje“ koji su zahtevali rešavanje statusa ovog preduzeća.

Reč je o radnicima koji su zbog propadanja firme bili raspoređeni na rad u druga javna preduzeća, a čiji su ugovori istekli 28. februara i nisu obnovljeni. Radnici traže sistemsko rešavanje statusa JKP-a „Niskogradnja“ koje sada postoji samo na papiru. Pre dve godine, kada je većina radnika raspoređena u druga javna preduzeća, firma je imala dugovanja oko 100 miliona dinara. Predsednik sindikata radnika „Niskogradnje“ Miodrag Grujičić kaže da radnici žele da dobiju radni, a ne socijalni program.

- Od 2010. nisu uplaćeni doprinosi. Neoverene su im zdravstvene knjižice, a ima i onih koji nisu bili raspoređeni u druga preduzeća i kojima se duguje do 26 zarada - navodi Grujičić. Takav je slučaj Danijele Radenković, samohrane majke.

- Samohrana sam majka deteta koje ima zdravstvene probleme, a dve i po godine nemamo overene knjižice niti bilo kakvu zaradu - kaže Danijela.

Pošto su i druga javna preduzeća u problemima, nekim radnicima koji su bili raspoređeni na određeno vreme duguju se po tri zarade iz tog perioda. Nezadovoljni radnici tvrde da su se tri puta pismeno obraćali gradonačelniku, ali da odgovora nije bilo. Najavljuju i štrajk glađu ukoliko ne bude rešenja. Predstavnike radnika je primio predsednik Skupštine Milan Urošević, koji je obećao da će posredovati u razgovorima između njih i gradonačelnika.

This content has been locked. You can no longer post any comment.