Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Peticija za izmene Zakona o penzijama
 
 

Peticija za izmene Zakona o penzijama

Udruženje bivših radnika Zastave ''Opcija 5'' započelo je akciju prikupljanja potpisa za izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju 24.08.2015. Prema rečima predstavnika Udruženja trajaće do sutra 28.08.2015.

Oni traže da se ukinu kazneni poeni kojima se trajno umanjuju penzije radnicima koji su napustili Zastavine fabrike po socijlnom programu od 2011. do 2013. godine. Prema tadašnjim propisima za odlazak u penziju bilo je potrebno da se ispuni samo jedan uslov - godine staža, dok novi Zakon o PIO predviđa i drugi uslov - godine starosti. Zbog neispunjavanja drugog uslova bivšim zastavinim radnicima se trajno umanjuje penzija za 20,4 odsto. Peticija za izmene i dopune Zakona o PIO potpisuje se na štandu u Pešačkoj zoni do petka od 10 do 17 časova.

Do sada je prikupljeno oko 500 potpisa, a za inicijativu u Skupštini Srbije je potrebno 3100 potpisa. Akcija se istovremeno sprovodi i u Kraljevu, Smederevskoj Palanci, Trsteniku i Kruševcu. U Srbiji je oko 6000 bivših radnika za koje važe kazneni poeni, od čega je u Kragujevcu oko 800.

foto: KragujevacOnline (SS)

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži