Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac 6 u 1: Kragujevac gasi 5 preduzeća, ostaje samo 1 direktor
 
 

6 u 1: Kragujevac gasi 5 preduzeća, ostaje samo 1 direktor

Kragujevac -- Pet preduzeća čiji je osnivač grad Kragujevac biće pripojeni jednom - "Čistoća", a Skupština grada je odobrila odluku o inicijativi za sprovođenje pripajanja. Odlukom je predviđeno da "Čistoći" budu pripojena Javno komunalna preduzeća "Zelenilo", "Parking servis", "Gradska groblja", "Gradske tržnice" i Javno preduzeće "Urbanizam-Kragujevac".

 

Kao razlozi za pripajanje se navode racionalizacija javne potrošnje i konsolidacija preduzeća, smanjenje troškova poslovanja, i povećanje ekonomičnosti i efikasnosti. "Želimo da napravimo sistem koji je optimalan, funkcionalan, upotrebljiv apsolutno i pre svega na usluzi građanima Kragujevca, a jeftin koliko može da bude jeftin", rekao je obrazlažući koncept "šest u jedan" gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić u lokalnom parlamentu. On je kazao i da je ovakva organizaciona transformacija neophodna i da bi se smanjio višak zaposlenih u lokalnom javnom sektoru.

Pripajanjem je predviđeno da "Čistoća" bude "sticalac" kojem će biti preneta celokupna imovina i obaveze četiri javno-komunalna i jednog javnog preduzeća. Prema rečima Nikolića, ovih pet preduzeća se gase kao pravna lica i ulaze u proces likvidacije kroz pripajanje, ali će zadržati svoj identitet. "Više nećemo imati šest Nadzornih odbora, imaćemo samo jedan, nećemo imati šest direktora, imaćemo jednog direktora, imaćemo jednu knjigovodstvenu službu, imaćemo jednu službu za obračun zarade i jednu službu javnih nabavki", rekao je Nikolić. On je dodao da će inicijativa o pripajanju biti sprovedena za najviše mesec dana. Nikolić je kazao da je ideja da se u budućenosti u sistemu pripajanju nađu i "Vodovod" i Gradska agencija za saobraćaj. On je rekao da će novo preduzeće imati promet od dve milijarde dinara godišnje. "Ako se uključi i Vodovod, to je već pet milijardi dinara. Dakle, pričamo o preduzeću koje će imati finansijsku snagu kakvu ima i grad Kragujevac sa svojim sopstvenim budžetom", rekao je Nikolić.

Odbornici opozicije u kragujevačkom parlamentu oštro su kritikovali predlog i nisu podržali ovu inicijativu.

foto: Google images (unutrašnjost stambenog kontejnera)

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži