Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Koncert baroknih arija u Univerzitetskoj galeriji
 
 

Koncert baroknih arija u Univerzitetskoj galeriji

Umetnički savet Univerzitetske galerije Vas poziva na Koncert BAROKNIH ARIJA u Univerzitetskoj galeriji 10. maja 2018. godine (četvrtak) od 19 časova.

 

Program: Česti, Skarlati, Bah, Hendl, Hase. Marina Trajković-Bidžovski, sopran Dušan Toroman, klavir i gost koncerta Anđela Todorović, sopran.

Marina Trajković-Bidžovski je diplomirala i magistrirala solo pevanje na FMU u Beogradu, u klasi prof. Radmile Bakočević. Solističke koncerte priredila je na svim značajnim koncertnim scenama u Beogradu i širom Srbije. Na sceni Beogradske opere pevala je ulogu Mimi u Pučinijevoj operi “Boemi”, a u Srpskom knjaževskom teatru u Kragujevcu ulogu Stanke u operi Biničkog “Na uranku”. Nastupala je kao solista sa simfonijskim orkestrima RTS i Vojske Jugoslavije, kao i sa kamernim orkestrima Pro Klasika i Šlezinger.

Sarađivala je sa dirigentima: M. Jaguštom, M. Janoskim, A. Šurevim, D. Savićem, N. Žličarom, S. Jovanovićem, M. Nikolićem, K. Tasić, A. Vujićem, M. Nešićem. Nastupala je na festivalima BEMUS, BELEF, OKTOH, Mokranjčevi dani, Muzička jesen, Jesen na Čukarici, Obzorja na Tisi, Musiche in mostra i drugim. Snimala je za RTS i TV Prištinu. Gostovala je u Rusiji, Portugaliji, Norveškoj, Grčkoj, Češkoj, Italiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Pedagoškim radom se bavi od 1993. godine. Trenutno je vanredni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a angažovana je i na katedri za solo pevanje na Akademiji Umjetnosti u Banjoj Luci. Njeni studenti su dobitnici nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, a takođe su i članovi operskih studija u Narodnom pozorištu u Beogradu i Kamernoj operi Madlenijanum. Održala je majstorski kurs u Kragujevcu, kao i dva kursa u Norveškoj (Foldal, Tinsed). Bila je član žirija na takmičenjima Nikola Cvejić, Obzorja na Tisi, Lazar Jovanović i Petar Konjović. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Dušan Toroman je rođen u Čačku, gde je počeo da uči klavir sa deset godina. Srednju muzičku školu završio je u Zemunu, u klasi Zlate Maleš. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi A. Šandorova sa nagradom za najbolji diplomski ispit, nakon čega je specijalizirao interpretaciju klavirske literature XVIII i XIX veka na originalnim instrumentima pri Akademiji "Bartolomeo Cristofori" u Firenci. Diplomirao je čembalo na Konzervatorijumu "G. Rossini" u Pezaru u klasi Marije Luize Baldasari, studirajući uporedo sa Emilijom Fadini. Usavršavao se na majstorskim kursevima Enrika Bajana, Otavija Dantonea, Serđa Ćomeija, Malkolma Bilsona, Lidije Bizjak...

Pobednik je međunarodnih takmičenja "Broadwood Harpsichord Competition" (London), "Tournoi International de Musique" (Pariz) i “Concorso Internazionale Wanda Landowska” (Ruvo di Pulja). Kao solista i kamerni muzičar svirao je u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Holandiji, Švajcarskoj, Srbiji, Bosni i Sloveniji. Nastupao je sa ansamblom New Trinity Baroque, Simfonijskim orkestrom RTS, Simfonijskim orkestrom "Stanislav Binički" i Gudačkim orkestrom "Šlezinger" kao solista u koncertima Baha, Hajdna, Salijerija i Mocarta. Član je ansambla “Arbor Dianae” sa kojim izvodi muziku XVIII i XIX veka na autentičnim instrumentima. Angažovan je kao klavirski saradnik na katedri za solo pevanje Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži