Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Konstituisana Skupština grada Kragujevca
 
 

Konstituisana Skupština grada Kragujevca

Danas je konstituisan novi saziv gradskog parlamenta u Kragujevcu koji će u naredne četiri godine obavljati zakonodavnu funkciju u lokalnoj samoupravi. Nakon verifikacije odborničkih mandata od strane Verifikacionog odbora 86 novoizbranih prisutnih odbornika položilo je zakletvu, čime je i zvanično počeo da teče njihov mandat. Na današnjoj sednici za predsednika Skupštine grada izabran je Miroslav Petrašinović diplomirani pravnik, a za zamenika Zoran Mladenović, oficir u penziji.

 

Obrazlažući predloge, Nikola Dašić odbornik i prvi na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU je podsetio da je Petrašinović obavljao tu dužnost i u prethodnom sazivu, kao i da je za doprinos razvoju lokalne samouprave nagrađen priznanjem Kapetan Miša Anastasijević. Zoran Mladenović je tokom profesionalnog angažmana obavljao komandne dužnosti u Vojsci Jugoslavije i Srbije, više puta odlikovan, nagrađivan i pohvaljivan. Odbornik je u Skupštini grada od 2012. godine. U karakter i obraz ova dva kandidata ne sumnjam, rekao je Dašić i dodao da je to najbitnija referenca koju čovek mora da poseduje. Reizbor doživljam kao veliku odgovornost, ali najpre kao podstrek da radim više i bolje, rekao je u svom obraćanju predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

Prethodni mandat obeležio je naporan rad i odluke kojima smo menjali naš Kragujevac, imidž grada i standard sugrađana. Duboko sam uveren da će ovaj saziv lokalnog parlamenta, gde je više nego ikada mladih ljudi, svojom energijom i inovativnošću biti pokretač i korektivni faktor svih odluka koje će nam predlagati Gradsko veće. U narednom periodu donosićemo bitne odluke, a najvažnija od koje će zavisiti efikasnost i kvalitet našeg rada biće odluka o Poslovniku. U prethodnom periodu, podsetio je Petrašinović, počeli smo sa modernizacijom rada , stvorili smo uslove da sednice gradskog parlamenta, kao i konferencije za medije iz Svečanog salona mogu uživo da se prate na Ju tjub ( Yu tube) kanalu Skupštine grada. Ovaj mandat Petrašinović će, kako je rekao, između ostalog posvetiti i daljoj modernizaciji, odnosno uvođenju sistema elektronskog glasanja.

Želim da i u ovom mandatu zadržimo i unapredimo nivo političke diskusije koji smo imali u prethodnom periodu. I kada mislimo isto ili drugačije, kada se delimo na vlast i na opoziciju, svi smo mi Kragujevčani ili po rođenju ili po opredeljenju. Zbog toga što smo stara srpska prestonica , zbog predaka koji su bili začetnici svega modernog i novog u Srbiji, mi imamo obavezu da budemo najbolji i u ovoj Skupštini i na svakom drugom mestu, poručio je Petrašinović. Na konstitutivnoj sednici za sekretara Skupštine grada imenovana je Suzana Pavlović diplomirani pravnik, koja je tu dužnost obavljala i u prethodnom sazivu. Na sednici je potvrđen i prestanak mandata odborniku Stefanu Nikeziću koji je ostavku podneo iz ličnih razloga.

U novom sazivu najveći broj mandata 46, osvojila je Srpska napredna stranka i u obaveštenju dostavljenom predsedniku Skupštine grada, odbornička grupa delovaće pod tim nazivom. Pored toga, formirano je još šest odborničkih grupa, Srpski pokret obnove – SPO, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Zajedno za Šumadiju – Zdrava Srbija, Građanski pokret Kragujevačka priča, Alternativa i Nova Šumadija.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži