Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Zemljotres se osetio i u Kragujevcu
 
 

Zemljotres se osetio i u Kragujevcu

KGEGKragujevčani koji žive na višim spratovima stambenih zgrada i solitera, mogli su da osete juče popodne slabiji zemljotres. Lako podrhtavanje tla uglavnom se odrazilo kao kratkotrajno zveckanje stakala i predmeta, kao i blago pomeranje stvari.

Epicentar dva zemljotresa, magnituda 3,4 i 4,3 stepeni po Rihteru, bio je u Prokuplju, potvrđeno je u Seizmološkom zavodu. Prvi slabiji potres registrovan u 18.04, a drugi jači u 18.09. Intenzitet drugog, jačeg potresa, u epicentru je procenjen na šest stepeni Merkalijeve skale, ali do sada nije prijavljena eventualna materijalna šteta.

U Kragujevcu se osetio drugi, jači zemljotres, ali s obzirom na malu jačinu i udaljenost epicentra mnogi građani ga nisu ni primetili pa nije bilo veće uznemirenosti.

Slavica Radovanović, direktorka Seizmološkog zavoda Srbije, je precizirala da se kod zemljotresa te jačine može dogoditi da sa kuća padaju crepovi, dimnjaci, da se javljaju manje pukotine u malteru, ali da su štete na objektima uglavnom minimalne.

Građani Prokuplja, u kome se zemljotres najjače osetio, izašli su iz svojih kuća i zgrada na ulice, a na nekim kućama su zabeležena manja oštećenja. Poslednji zemljotres slične jačine u Prokuplju je zabeležen 1920. godine.

U dolini Zapadne Morave zemljotresu su postali učestali poslednjiih godina, a od prošlogodišnjih potresa u Kraljevu seizmološka kretanja u tom području su se ubrzala, kazala je Radovanović i dodala da bi slabije potrese u tom kraju trebalo očekivati i u buduće.

Uvek posle većih potresa kakav je bio u Kraljevu tlo se aktivira i zemljotresi postaju učestaliji, a smirivanje tla može se, prema njenim rečima, očekivati u narednih godinu do dve.

Izvor: SumadijaPress

This content has been locked. You can no longer post any comment.