Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Nema lutanja građana, sve usluge na jednom mestu
 
 

Nema lutanja građana, sve usluge na jednom mestu

kg centarGrad Kragujevac osnovao je, i to prvi u Srbiji, svoju ustanovu socijalne zaštite - Centar „Kneginja Ljubica". On će na jednom mestu objediniti većinu usluga koje finansira grad. U Kragujevcu je razvijeno više od 16 novih usluga za najsiromašnije, stare, bolesne, beskućnike, invalide, decu sa posebnim potrebama, za žrtve porodičnog nasilja, mlade sa problemima u ponašanju... Usluge su se vremenom povećale, pa građani nisu mogli da stignu do njih.

Razvoj socijalne zaštite.

Nova ustanova biće smeštena u zgradi nekadašnjeg Doma za nezbrinutu decu „Mladost". U njoj će raditi stručnjaci koji su radili u domu i Centru za socijalni rad, te nova ustanova neće dodatno koštati grad. Slavica Saveljić, član gradskog veća za socijalnu politiku i društvenu brigu o deci, objašnjava da će grad naredne godine za socijalu izdvojiti skoro pola milijarde dinara. Ona kaže da se ne sme dozvoliti da usluge postoje „na broju", a da građani za njih ne znaju.

- Kragujevčani se Centru za socijalni rad obraćaju prvenstveno zbog siromaštva, traže socijalnu pomoć. Kada stručnjaci centra izađu na teren, ustanove da u kući živi nepismena supruga, nepokretna stara osoba i da je dete zapušteno. Negde se otkrije i nasilje u porodici. Za sve to mi imamo usluge za koje često građani ne znaju. Kada Centar „Kneginja Ljubica" bude izdvojen, sve te usluge biće na jednom mestu, nema gubljenja u birokratiji. Stručnjaci Centra za socijalni rad od sada će procenjivati šta sve porodici treba, a mi ćemo sve to u Centru „Kneginja Ljubica" realizovati. Znaće se tačno ko šta treba da radi - navodi Slavica Saveljić. Kragujevac je prošle godine napravio strategiju razvoja socijalne zaštite. Ona se zasniva na podacima koji su pokazali da je među korisnicima Centra za socijalni rad 38 odsto više dece bez roditeljskog staranja zbog povećanja broja razvoda. Za trećinu je više dece ometene u razvoju, dva puta je više omladine sa poremećajima u ponašanju. Za skoro 50 odsto povećan je broj maloletnih korisnika usluga socijalne zaštite zbog nezaposlenosti roditelja. Slavica Saveljić objašnjava da je zbog toga grad iz godine u godinu povećavao broj usluga i budžet za socijalu, i to sa 50 na 420 miliona dinara.

Za siromašne 430 miliona

- Borimo se da sa ulice sklonimo decu iz 13 porodica koje imaju od četiri do osam potomaka koji prose. Skoro svakoga dana iz Kliničkog centra nas zovu da preuzmemo nekoga ko je lečen kod njih, ali nema nikoga ko bi o njemu brinuo. Poseban je problem što je mnogo porodica kojima su potrebne bar tri usluge: materijalna pomoć, pomoć za starog člana i pomoć za dete. Zato je neophodno zaokružiti gradske usluge na jednom mestu - kaže Saveljićeva.

Samo za socijalnu zaštitu Kragujevac naredne godine planira da izdvoji 430 miliona dinara. Osim toga, biće izdvojeno i 11 miliona za rad komisije za socijalna davanja i 250 miliona dinara za povlašćeni autobuski prevoz za stare, osobe sa invaliditetom i trudnice. Ovogodišnji budžet za socijalu bio je 270 miliona dinara.

Koje usluge nudi Centar 'Kneginja Ljubica'

- Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju
- Dnevni boravak za decu iz porodica u riziku
- Dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju
- Predah smeštaj za decu i mlade sa smetnjama u razvoju
- Dnevni boravak za odrasla i stara lica (više od 60 godina)
- Dnevni boravak za odrasle sa smetnjama u razvoju (od 25 do 45 godina)
- Prihvatilište za decu i mlade (iz porodica u riziku)
- Prihvatilište za odrasla i stara lica (beskućnici)
- Prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja
- Pomoć i nega u kući za odrasle i stare
- Centar za mlade (kursevi, obuke)
- Klub mladih sa invaliditetom.

Izvor: Pressonline

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži