Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Večni plamen ponovo upaljen
 
 

Večni plamen ponovo upaljen

vecni plamen2Večni plamen u Šumaricama, koji tri dana nije goreo zbog krađe bronzanog gorionika, ponovo je zapaljen. Gorionik, koji su lopovi ukrali sa postamenta u noći između subote i nedlje, juče je pronađen i vraćen na spomenik Večni plamen mira u Šumaricama ispred muzeja 21. oktobar, na kome se nalazio i pre krađe.

Zaposleni u Spomen parku uz pomoć majstora postavili su gorionik na postament i zapalili večni plamen posvećen žrtvama fašističkog streljanja đaka i civilnog stanovništva u Kragujevcu u jesen 1941. godine.

Direktor Spomen parka Zlatko Milojević, rekao je FoNetu da je gorionik težak 50 kilograma, koji je bio ukraden, pronađen neoštećen zbog čega je bilo moguće da se brzo vrati na svoje pređašnje mesto i stavi u funkciju.

Ovo je treće paljenje palmena na spomen obeležju Večni plamen slobode postavljenom 1978. godine ispred muzeja 21. oktobar.
Plamen je 2. oktobra te godine upalio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, ali je nekoliko godina kasnije ugašen zbog nedostatka gasa i sredstava za održavanje.

Spomenik je obnovljen 21. oktobra ove godine na 70. godišnjicu stradanja kragujevačkih đaka i građana, a večni plamen ponovo su zapalili ministar kulture Predrag Marković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Izvor: RTK

This content has been locked. You can no longer post any comment.