Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Obnavljaju zapušteni srednjevekovni grad
 
 

Obnavljaju zapušteni srednjevekovni grad

tvrdjava rudnikZidine Srebrnice, srednjovekovnog utvrđenja despota Stefana Lazarevića, kod varošice Stragari, prekrivene zemljom i šibljem, i u narodu poznate kao Kulina, biće konačno raščišćene, a ceo kompleks već od iduće godine biće uvršten u turističku ponudu grada Kragujevca.

Kragujevac, prepoznatljiv kao prestonica moderne Srbije, konačno, uz Niš, Beograd, Novi Sad, Vršac, Kraljevo i Golubac, biće svrstan među srpske gradove tvrđave. Na padinama Rudnika, iznad reke Srebrnice gde su još Rimljani vadili srebro, cink i zlato, vekovima je skrivan stari grad. I pored viševekovnog zaborava, i sada se nazire stara kula visoka deset metara, zidana od lomljenog kamena, a po obodu sačuvani su tragovi zidina - kaže Snežana Milosavljević, direktor Turističke organizacije Kragujevca koja je sa svojim timom pokrenula inicijativu za restauraciju starog grada despota Stefana Lazarevića.

Ostaci starog grada sada su zapušteni, prekriveni najvećim delom zemljom, i zaboravljeni. Prepušteni zubu vremena, na svu sreću nisu ni uništeni, jer nikada niko nije ni pokušao da ovde vrši bilo kakve iskopine. U istorijskim dokumentima Srebrnica se pominje kao utvrđenje u kome je često boravio despot Stefan Lazarević, odmarao se i odatle išao u lov na Rudnik. Predanje kaže da je tu primio i despota Đurđa Brankovića i imenovao ga za svog naslednika. Još uvek se ne zna na kojoj površini se prostire utvrđenje. Na nekoliko lokacija vide se zidine, a sama kula je najočuvanija.

Ona je visine deset metara, u osnovi je kvadratna i zidana je od lomljenog kamena u krečnom malteru. Na zidu kule prema unutrašnjosti grada je prozorski otvor, a iznad njega niša polukružno zasvođena - kaže Milosavljevićeva. Ceo grad zidan je od istog materijala i jedino su otvori obziđivani komadima sige.

Na samoj planini Rudnik je tokom srednjeg veka za odbranu tadašnjeg rudnika i naselja sagrađeno više tvrđava, od kojih su najpoznatije tvrđava zvana Gradovi, Đurevci, Ostrvica i Srebrnica. Ostrvica je, prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, bila glavno utvrđenje i sa padom despotovine, i ona je pala pod tursku vlast. Srebrnica, u narodu poznatija kao Kulina, pominje se još u dubrovačkim spisima iz vremena 1430-1433. godine, kao mesto intenzivne trgovine i političkog života despotije.

Istorija Šumadije nije samo vezana za Prvi i Drugi srpski ustanak, iako skoro sva turistička obeležja isključivo govore o tom periodu.

U podnožju Rudnika, a u blizini Stragara, nalaze se i sada izuzetno sačuvani manastiri Voljavča, Blagoveštenje i Sveta Petka. Pored toga, samo selo Stragari već ima registrovana i kategorizovana domaćinstva koja se bave seoskim turizmom, a jedno je od retkih naselja u okolini Kragujevca koje ima i svoju sačuvanu vodenicu. Prošle godine, gradska Turistička organizacija organizovala je sa lovcima Šumadije akciju čišćenja i uređenja prilaznih puteva vodopadima Šumadije, koji su takođe već uvršćeni na turističku kartu regiona.

Za sada do starog grada Kuline može se doći samo delom putem od Stragara, a zatim pešice stazama kojim uglavnom idu lovci i putnici namernici.

Sada je najvažnije da staro utvrđenje i samu kulu učinimo vidljivom, a zatim da se ogroman šut raščisti i ukloni rastinje koje prekriva ruševine - kaže Milosavljevićeva.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži