Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Preparat kao dodatak ishrani, a ne lek za rak
 
 

Preparat kao dodatak ishrani, a ne lek za rak

biljni preparatiBiljni preparati u onkologiji se sve manje ispituju, jer nisu pokazali veliku efikasnost, kažu stručnjaci. Prirodni preparat na bazi meda, koji se ispituje na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, ne obećava pacijentima nikakvo čudotvorno izlečenje, kaže za „Politiku” dr Dejan Baskić, profesor mikrobiologije i imunologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Ipak, svi učesnici istraživanja su, kako objašnjava dr Baskić, koji je na čelu istraživačkog tima, duboko uvereni da u preparatu „ima nečega izuzetnog”.

– Med je noseća supstanca, kojoj su dodati i drugi sastojci – od biljaka do minerala. Preparat je, međutim, registrovan u Srbiji kao dodatak ishrani, pod imenom „korbazol”. Pacijentima ne obećavam nikakvo spektakularno izlečenje, ali mogu da im kažem da smo u laboratorijama potvrdili da preparat deluje na veliki broj tumora koje smo ispitivali. Ispitivanja smo obavili prvo na ćelijama obolelih od leukemije, a potom i na takozvanim ćelijskim linijama – veštački napravljenim tumorima za potrebe laboratorijskog ispitivanja. Dokazali smo da preparat ubija maligne ćelije, a izuzetno štedi zdrave. Ne možemo nikome da obećamo izlečenje, jer nismo radili ni jednu kliničku studiju, a jedno je rezultat dobijen u laboratoriji, a drugo na ljudima – objašnjava za „Politiku” dr Baskić.

Najviše pažnje izaziva već započeta saradnja sa Institutom „Marija Kiri” u Parizu, čiji su naučnici praktično ponovili sva ispitivanja koja su urađena u Kragujevcu i dobili su iste rezultate, pa se planiraju i skuplje analize, koje naši naučnici ne mogu sami da izvedu. Kako otkriva naš sagovornik, u jednoj privatnoj bolnici u Beogradu, koja se bavi lečenjem obolelih od raka, ovaj preparat već se godinama daje zainteresovanim pacijentima. Pokazalo se da on bolesnicima koji su na hemioterapiji olakšava neželjena dejstva citostatika i smanjuje toksičnost hemioterapije.

Tim molekularnih biologa iz Kragujevca već sedam godina istražuje pomenuti, ali i druge preparate koji sadrže prirodne sastojke. Od Ministarstva prosvete i nauke nisu dobili podršku za razvoj ovog preparata, ali to ministarstvo trenutno finansira multidisciplinaran projekt „Pretkliničko istraživanje bioaktivnih supstanci”, koje je u vezi sa ovom, ali i mnogim drugim supstancama i hemijskim jedinjenjima koje ispituju.

– Ovo istraživanje je objavljeno u „Balkanskom onkološkom časopisu”. Preparat je dodatak ishrane i nikada neće biti pravi lek za borbu protiv raka – kaže profesor dr Siniša Radulović, klinički farmakolog, direktor Naučnog sektora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Radulović je i zamenik urednika „Balkanskog onkološkog časopisa”.

On objašnjava kako se u svetu biljni preparati, posebno u onkologiji sve manje ispituju, jer nažalost nisu pokazali veću efikasnost. Ipak, pacijenti bi voleli da rak pobede nekim prirodnim sredstvom i zato i danas postoje makar jedna ili dve stalne tezge prodavaca cvekle i rotkvi upravo ispred zgrade Instituta za onkologiju u Beogradu.

– Veoma retko neki prirodni preparat napravi veći proboj u lečenju malignih bolesti. Ovakvih obećavajućih jedinjenja ima nekoliko hiljada godišnje, ali se na kraju ispostavi da je uspeh 0,01 odsto. Onkologija se više ne može razvijati sintezama i ekstraktima biljaka. Danas se hemijska jedinjenja sintetišu kompjuterski na osnovu velikih baza podataka – kaže dr Radulović.

On podseća da u Srbiji postoji veliki broj laboratorija pri naučnim institutima koje rade takozvani skrining ili „rešetanje” aktivnih supstanci raznog prekla – od biljnih do hemijskih sinteza. Tako su urađena ispitivanja uticaja na primer malina, soje i drugih biljaka i supstanci, ali ništa nije pobedilo rak. Ipak, dve trećine pacijenata kada dođe u fazu metastatske bolesti uzima neki preparat alternativne medicine.

Izvor: Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži