Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Na kioscima ''Nezavisna Svetlost''
 
 

Na kioscima ''Nezavisna Svetlost''

svetlostOd nedavno se na kioscima u Kragujevcu može kupiti nedeljnik ''Nezavisna Svetlost''. Iako na naslovnoj strani piše da je ovo prva godina izlaženja novine, Kragujevčani se sećaju da je 90-ih godina izlazio list pod istim imenom, koji je u čitavoj Srbiji bio simbol nezavisnog i slobodnog novinarstva.

Prava ''Nezavisna Svetlost'' na kioscima se prvi put pojavila pre više od 16 godina, krajem septembra 1995. Tome je prethodila odluka tadašnje vlasti, odnosno gradske skupštine da nedeljnik ''Svetlost'' podržavi i postavi novog direktora i glavnog i odgovornog urednika, kako bi i nad ovim medijem ostvarila kontrolu.

''Nezavisna Svetlost'' je tokom devedesetih bila jedan od tri štampana medija u Srbiji, koji su važili za slobodne, odnosno lišene uticaja vladajućih struktura. Pod tim imenom, nedeljnik je izlazio sve do 2005. to jest punih deset godina i za to vreme postao je vrlo uticajan ne samo u Kragujevcu, već u celoj Srbiji. Zbog toga je tadašnji glavni i odgovorni urednik ''Nezavisne Svetlosti'', Miroslav Jovanović izričit u oceni da je nedeljnik, koji se danas štampa pod istim nazivom, isključivo plagijat imena, dok se novine po sadržaju uopšte ne mogu porediti.

Podsećamo da je nakon poništenja privatizacije ''Svetlosti'', kojoj je prethodio višemesečni protest zaposlenih zbog 14 neisplaćenih zarada, jedan od vlasnika tog lista Gvozden Jovanović, nedavno počeo da izdaje ''Nezavisnu Svetlost''.

Na prvi pogled je uočljivo da se dva lista - Svetlost, čiji je do pre dva meseca Jovanović bio vlasnik, i sadašnja Nezavisna koju potpisuje kao direktor i glavni urednik - razlikuju samo u naslovu, dok je celokupna koncepcija novine ostala nepromenjena.

Izvor: RTK

This content has been locked. You can no longer post any comment.