Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Još pet hiljada radnika bez overenih knjižica
 
 

Još pet hiljada radnika bez overenih knjižica

sindikatNema mira u gradu automobila. Samo što su oružari okončali protest, njihove kolege iz drugih fabrika spremaju se da preduzmu iste mere kako bi ostvarili svoja prava. Overene zdravstvene knjižice, kako se ispostavilo, nema još oko pet hiljada kragujevačkih radnika, zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju. Na protestima, zakazanim za sutra, njih će predvoditi sindikat „Zastava vozila“. U okviru ove grupacije je nekoliko preduzeća koja nisu ušla u sastav fabrike „Fijat automobili Srbija“, sa ukupno 2.165 radnika.

– Dara je prevršila meru. Oružarima nisu bili uplaćeni doprinosi, ali preduzeća u grupi „Zastava vozila“ redovno su izmirivala obaveze po osnovu zdravstvenog osiguranja. Zašto u Fondu ne žele da overe knjižice, to je, izgleda, samo njima jasno. Nama nije, pa ćemo sutra, baš kao i oružari, izaći na ulice grada i blokirati neke važne državne ustanove – izjavio je predsednik sindikata „Zastava vozila“ Goran Brdar.

Prema rečima Gorana Miletića, predsednika sindikata firme „Zastava kamioni“, koja je sa više od 700 radnika najmnogoljudnija u grupaciji „Zastava vozila“, to preduzeće je, na osnovu zaključka Vlade Srbije, uplaćivalo minimalne doprinose na ime zdravstvenog osiguranja.

– Zaključak Vlade odnosi se na preduzeća u restrukturiranju i na sve one firme koje nisu u stanju da izmire doprinose za zdravstveno osiguranje. Ranije smo plaćali pune, a poslednje dve godine minimalne doprinose. O tome imamo i uverenje Poreske uprave. Ja stvarno ne znam zašto u Fondu odbijaju da nam overe knjižice, a zaposleni ne mogu da se leče još od početka godine. Situacije je jako loša, jer su neki naši radnici teško bolesni, a na njihovo ime su osigurani i članovi porodica koji, takođe, ne mogu da koriste zdravstvene usluge – rekao je Miletić.

Direktor kragujevačke filijale Fonda za zdravstveno osiguranje Predrag Petaković potvrdio je da radnicima grupe „Zastava vozila“ nisu overene knjižice, ali je dodao da to nije moguće učiniti zbog toga što preduzeća u kojima su zaposleni nisu uplaćivala pune doprinose.

– Sindikat se poziva na zaključak Vlade, ali za Fond je obavezujući samo zakon, koji je jasan i koji kaže da knjižice mogu biti overene samo ako se plati pun iznos zdravstvenog osiguranja. Osnovica za obračun ne može biti minimalna zarada, već realna plata koju prima svako od zaposlenih ponaosob. Ukoliko bismo pristali na ovakve zahteve sindikata grupe „Zastava vozila“, onda bi svi poslodavci, umesto punog, mogli da traže da uplaćuju samo minimalne doprinose. Tek bi tada nastao haos – tvrdi Petaković.

Potpredsednik Sindikata metalaca Srbije Zoran Mihajlović upozorio je nadležne da „Kragujevac nije jedini grad sa ovim problemom“. Prema podacima koje nam je predočio, u Srbiji je oko 30.000 radnika bez overenih zdravstvenih knjižica, a to, kako je rekao, znači da „oko 100.000 građana Srbije ne može da koristi zdravstvene usluge“. „U pitanju su i članovi porodica radnika“, objasnio je ovaj sindikalni lider.

– Ako direktori nisu uplaćivali doprinose, treba da ih smenimo ili da podnesu ostavke. Ukoliko je kriva Vlada Srbije, jer je reč uglavnom o državnim firmama, onda neka se ministarstva između sebe dogovore. Mi smo dogovor o plaćanju minimalnog doprinosa za preduzeća u restrukturiranju postigli sa Ministarstvom za ekonomiju – naveo je Mihajlović i poručio da će, ukoliko do sutra ne bude pronađeno rešenje, radnici napraviti „cirkus u Kragujevcu“.

Radnici Zastava oružja mogu kod lekara

Radnicima fabrike „Zastava oružje” iz Kragujevca juče su overene zdravstvene knjižice, nakon uplate dela duga za doprinose, potvrđeno je Beti u toj fabrici.

Knjižice su overene za oko 2.000 radnika i članova njihovih porodica do 31. marta, a posle toga bi trebalo da overa bude produžena na još tri meseca.

Izvor: Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži