Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac 500L silazi sa trake u drugoj polovini aprila
 
 

500L silazi sa trake u drugoj polovini aprila

fasFabrika Fiat automobili Srbija (FAS) u Kragujevcu biće otvorena u drugoj polovini aprila, kada će početi i probna proizvodnja novog automobila Fiat 500L, saznaje FoNet od izvora bliskih Fiatovoj fabrici. FAS je u protekle četiri godine potpuno rekonstruisao kompletnu fabriku površine 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je 400.000 kvadratnih metara pod krovom. U okviru rekonstrukcije visina krovova fabričkih hala podignuta je sa devet na 12 metara, urađena je potpuna toplotna i hidro izolacija, a kombinacijom prirodnog i veštačkog osvetljenja stvoreni su optimalni uslovi za rad zaposlenih.

Urađeni su i novi podovi i sistem za grejanje koji obezbeđuje optimalnu radnu temperaturu i zimi i leti, a za sve te radove utošeno je oko 200 miliona evra. FAS je u nove hale instalirao najsavremeniju opremu i robote za proizvodnju automobila vrednosti oko 600 miliona evra, a multifunkcionalna montažna linija ima kapacitet za proizvodnju 100.000 automobila na dan.

Na njoj će istovremeno moći da se proizvode različiti modeli automobila, bez prekida u proizvodnji i ikakvih dodatnih adaptacija.

Sagrađen je i potpuno novi energetski blok koji će celu fabriku snabdevati toplotnom energijom, fluidima i omprimovanim vazduhom.

Nekadašnja Zastavina Upravna zgrada, kod ulaza Šest topola biće zatvorena i prekrivena ogromnim panoom, a kompletan menadžment i sve službe biće izmeštene u renoviranu zgradu pored nje.

Dosadašnja upravna zgrada će kasnije biti srušena i na njenom mestu biće izgrađene nove proizvodne hale. U kompaniji Fiat automobii Srbija u toku su završni radovi na instalaciji opreme i uređenju fabričkog kruga i parking prostora.

Zajednička investicije Fiata i Vlade Srbije u fabriku automobila u Kragujevcu iznosi oko milijardu evra. Italijanska kompanija je vlasnik 67 procenata, a država Srbija ima učešće od 33 odsto. U njoj će, sredinom ove godine početi serijska proizvodnja novog modela Fiat 500L, koji je u utorak 6. marta predstavljen na 82. sajmu automobila u Ženevi.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži