Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Fijat danas startuje iz Kragujevca
 
 

Fijat danas startuje iz Kragujevca

500lU Kragujevcu će danas biti svečano otvorena fabrika Fijat automobili Srbija (FAS) zajednički projekat Vlade Srbije i italijanskog Fijata. To je najveća investicija na tlu Srbije u proteklih nekoliko decenija, vredna oko milijardu evra, od koje se očekuje da značajno doprinese oporavku domaće privrede. Svečanom otvaranju prisustvovaće premijer Srbije Mirko Cvetković i prvi čovek grupacije Fijat-Krajsler Serđo Markione.

Oni su 29. septembra 2008. potpisali ugovor o osnivanju kompanije Fijat automobili Srbija, zajedničkog privrednog društva u kojem gigant iz Torina ima 67, a država Srbija 33 odsto udela. U istoj srazmeri finansirana je ova velika investicija u Srbiji, a po istom principu deliće se i prihodi. FAS je Zastavinu fabriku automobila, njenu imovinu i oko 1.000 radnika preuzeo početkom 2010. godine. Prema planu, do kraja ove godine u kompaniji u Kragujevcu biće uposleno ukupno 2.400 radnika.

Fijatovo preuzimanje Zastavine fabrike označilo je početak temeljne rekonstrukcije i izgradnje novih objekata. Kompleks u Kragujevcu prostire se na oko 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Fabrika automobila u Kragujevcu projektovana je za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje, a trenutno je opremljena za proizvodnju oko 200.000 vozila.

Kao podrška FAS u Kragujevcu, u istom gradu su i tradicionalni Fijatovi dobavljači i kooperanti - "Manjeti Mareli", SIGIT, HTL i "Džonson kontrol", koji su svoje pogone izgradili na mestu bivše kasarne u Grošnici, a nju je za potrebe kompanije ustupilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Generalni direktor FAS Antonio Ćezare Ferara ranije je najavio da će serijska proizvodnja modela "fijat 500L" početi u pogonima fabrike u Kragujevcu tokom sledećeg meseca.

Markione je na svetskoj premijeri "fijata 500 L" na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi rekao da će naredne godine Fijat prodati 160.000 automobila novog modela. Početna cena biće oko 16.000 evra.

Sudeći prema najavama, u toku 2012, u kragujevačkoj fabrici biće proizvedeno oko 30.000 automobila novog Fijatovog modela koji će najvećim delom (više od 95 odsto), do inostranih kupaca stizati preko crnogorske Luke Bar, sa kojom je Fijat nedavno potpisao četvorogodišnji ugovor o prekomorskom i prekookeanskom transportu vozila.

Varikjo: Investicija veoma važna za Srbiju

“Investicija Fijata će, na industrijskom planu, omogućiti Srbiji da se vrati na scenu u veoma važnom sektoru, u kojem se koriste napredne tehnologije“, kaže ambasador Italije u Beogradu Armando Varikjo.

On dodaje da je "važnost Fijatove investicije evidentna. Na industrijskom planu omogućiće Srbiji da se vrati na scenu u veoma vrednom sektoru, u kojem se koriste napredne tehnologije“.

“U isto vreme, složenost i obim celokupne operacije već daju pozitivne efekte na toj teritoriji, gde počinju da niču brojna industrijska postrojenja uz snažno italijansko prisustvo", rekao je Varikjo.

Ambasador Italije kaže i da su "italijanske firme koje ovde posluju, a prema našim proračunima ima ih više od 400, načinile su od Srbije neku vrstu 'napredne platforme' našeg proizvodnog aparata. To je realnost koju treba posmatrati kao istinsku i pravu integraciju, a ne tek kao jednostavnu delokalizaciju proizvodnje".

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži