Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Posle smrti trudnice pretnje lekarima
 
 

Posle smrti trudnice pretnje lekarima

rodbina i prijatelji02Posle tragične smrti trudnice Natalije Arsić (23) i njene nerođene šestomesečne bebe, koja je prouzrokovana jakim moždanim udarom, upućene su pretnje lekarima iz Opšte bolnice u Jagodini. Natalija je sahranjena na Gradskom groblju u Jagodini na Uskrs, pošto je preminula na Veliki petak posle sedmodnevne kome, a njena nerođena šestomesečna beba preminula je prošlog ponedeljka.

Natalija je primljena u subotu 7. aprila na KBC Kragujevac u teškom stanju izazvanom moždanim udarom. Pre toga u dva navrata javljala se lekarima u Opštoj bolnici u Jagodini. Posle sahrane nekoliko stotina ljudi, uglavnom rodbine i prijatelja, organizovalo je mirni protest ispred bolnice i u centru grada, zahtevajući odgovornost lekara.

- Bilo je pretnji ginekologu dr Radi Urošević koja je te noći bila dežurna. Njoj je rečeno da se seli iz Jagodine. Stvarno ne razumem šta je razlog takvom patološkom razmišljanju. Ovo što se desilo jeste strašno za obe porodice, ali medicina u Srbiji nema rešenje za tako teško stanje - kaže direktor bolnice dr Darko Miletić.

On je naveo da je, kao najodgovorniji čovek ustanove, sve događaje prijavio resornom ministru i zvaničnim državnim organima, policiji i sudu:

- Krajnje odgovorno tvrdim da je za Nataliju Arsić u zdravstvenom smislu učinjeno sve što se moglo u našoj bolnici. Ona je primljena sa tegobama, odnosno bolom u stomaku, nije pomenula da je boli glava, niti bilo šta drugo. To su bitne činjenice. Rodbina i prijatelji sada kažu da je bolela glava u toku celog dana. Međutim, to izričito negiram, jer je doktroka Rada Urošević bar deset puta pitala pacijentkinju "da li je boli glava i da li ima mučninu". I uvek je dobijala negativan odgovor. To je istina, sve ostalo su obmane javnosti.

Natalija se žalila da je povraćala u toku dana, a prema rečima dr Miletića, lekari su odmah reagovali kada su videli povraćanje. Tada je transportovana u KBC Kragujevac. U njenom zbrinjavanju u bolnici u Jagodini, u petak 6. aprila od 16.20 do ponoći, učestvovalo je šest lekara.

- Takvu patologiju niko nije mogao da predvidi i leči. Šta je prouzrokovalo krvarenje u glavi trudnice, to će pokazati obdukcija, čije rezultate zasada nemamo i ne mogu nešto unapred da pričam. U njenoj pratnji do KBC Kragujevac u sanitetu su bila dva lekara, ginekolog i anesteziolog. Posle toga smo dobili podatke iz Kragujevca na osnovu obavljenih detaljnih pretraga, pretpostavljam i magnetnom rezonancom, o utvrđenom obilnom krvarenju u glavi. Kada je reč o takvoj dijagnozi, medicina jednostavno nema rešenje, kaže dr Miletić.

Bojan Arsić, suprug pokojne Natalije, traži da se sprovede kompletna istraga o njenoj smrti i da odgovorni dobiju zaslužene kazne.

- Direktor bolnice štiti svoje kolege, a ja samo tražim pravdu i istinu o smrti moje supruge. Obavljena je obdukcija na gradskom groblju u Jagodini i rečeno nam je da će rezultati stići za mesec dana. Nećemo priznati te rezultate, jer sumnjamo u njihovu verodostojnost. Da su urađene sve potrebne analize u Jagodini, ranije bi prepoznali bolest i pomogli Nataliji da preživi. Lekari u Jagodini su joj u otpusnoj listi napisali da ima kandidu i tako je poslali za Kragujevac, ističe Bojan Arsić.

Izvor: Novosti

This content has been locked. You can no longer post any comment.