Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Noći muzeja Kragujevac
 
 

Noći muzeja Kragujevac

U okviru Noći muzeja, u subotu 18. maja 2019.godine Spomen-park "Kragujevački oktobar" Vas poziva na izložbu slika, grafika i ličnih predmeta Paje Jovanovića pod nazivom "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića", sa početkom otvaranja izložbe u 20.30 časova u galeriji muzeja "21. oktobar".

 

U saradnji sa Muzejom grada Beograda Spomen-park "Kragujevački oktobar" će izložiti slike, crteže, grafike ali i lične predmete iz legata jednog od naših najvećih umetnika Pavla Paje Jovanovića (1859 - 1957). Posetioci će moći da vide neka od njegovih najpoznatijih dela "Proglašenje Dušanovog zakonika", ali i manje poznata, a izuzetna dela, kao i skice u crtežu i pripreme za uljane slike i tako se upoznaju sa načinom rada i slikarskim razmišljanjima barda naše umetnosti.

Prikazani radovi obuhvataju period njegovog stvralaštva od 1889. do 1951. godine. Biće izloženi i njegovi lični predmeti: diplome, originalan slikarski materijal i rekviziti. Od 21.00 čas počinje noćni koncert "Sećanje na Zorana Petrovića", muzički resital na poeziju poznatog kragujevačkog i srpskog književnika; učestvuju profesor Vladimir Perić i učenici muzičke škole "dr Miloje Milojević", Kragujevac U Galeriji "Mostovi Balkana" od 19.00 časova počinje otvaranje izložbe slika Milene Pavlović Barili (1909 - 1945) iz umetničkog fonda Fondacije Milenin dom-Galerija Milene Pavlović Barili Izložbe jedne od naših najpoznatijih umetnica i najinteresantnijih ličnosti tog perioda, deo je bogate zbirke iz Fondacije Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili.

Umetnički opus Barilijeve biće predstavljen izborom od 14 slika i tri ilustracije. U okviru manifestacije "Noć muzeja" 18.maja Spomen-park "Kragujevački oktobar" organizuje za sve zainteresovane posetioce besplatnu turu mini-busom po Memorijalnom parku, uz stručno vođenje kustosa.

This content has been locked. You can no longer post any comment.