Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Svečano otvaranje Letnje scene Univerziteta u Kragujevcu
 
 

Svečano otvaranje Letnje scene Univerziteta u Kragujevcu

U utorak, 02. jula 2019. godine, sa početkom u 20,00 časova, svečano će biti otvorena ovogodišnja Univerzitetska letnja scena, koncertom Veče autorske muzike i poezije, na kojem će nastupiti Ana Stefanović klavir i vokal i Jasmina Veselinović poezija Program koncerta biće sastavljen od autorske i popularne muzike, a gost koncerta biće Milun Šunjevarić (gitara).

 

Ana  Stefanović rođena je 1994. godine u Beogradu. Klavir uči od pete godine kod svoje majke prof. Diane Jovanović. Završila je muzičku školu "Slavenski" klavirski i teoretski odsek. Godine 2014. je diplomirala na FMU (Beograd) u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Nakon završenih master studija 2016. je upisala specijalističke  studije na katedri za kamernu muziku u klasi prof. Dejana Subotića. Kao izuzetni mladi talenat osvojila je do sada brojne republičke i međunarodne nagrade, najznačajniji su:  I nagrada na Republičkom takmičenju 2007. u Beogradu,  Laureat međunarodnog takmičenja XXI-st Century Art, 2007. u Kijevu, Laureat VIII međunarodnog EMCY takmičenja Memory of Vladimir Horovitz-debut 2008. u Kijevu.  Laureat Festivala Slovenske muzike 2017 u Beogradu (u sastavu kamernog dua „JeliAna“). Druga nagrada na XXVI European Youth pop-rock competition „Sarandev“ 2017 Dobrič, .Bugarska Gran-Pri na Aranyhid International Singing competition  2017, Siofok, Mađarska. Nastupala je u atrijumu Narodnog muzeja, galeriji Progres, Diplomatskom klubu, svečanoj sali Skupštine grada Beograda, galeriji SANU, paviljonu Cvijeta Zuzorić, sali beogradske filharmonije, KCB galeriji Art Get, SKC-u, Sali Ruskog Doma, Velikoj Sali i muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Sa zapaženim uspehom nastupala u dvoranama Beča, Bukurešta, Pariza, Kijeva kao i u mnogobrojnim dvoranama širom Srbije i Crne Gore. Učestvovala je u TV i radio emisijama RTS-a (Subotom uveče, Beogradski program, Školski program, Dnevnik, Nedeljno popodne, Stil, Radio 202, Susretanja, Večeras zajedno, Srbija na vezi). Recenzije nastupa i intervjui objavljeni su u Borbi, Blicu, Večernjim novostima, Politici, Beorami i časopisu Ana. Pohađala je Master-klass profesora Nevene Popović (Srbija), Paula Gulde (Austrija), Mišela Soni (Francuska), Njine Makarove (Rusija), Irine Stepanenko (Ukrajina), Mihaela Ude (Nemačka).

Učestvovala je na 5. pedagoškom forumu na FMU u Beogradu, u reviji koncerata povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Mocarta u KCB, i u međunarodnoj pijanističkoj nedelji.  Osim klavira godinama se bavi pevanjem i komponovanjem i nastupa u brojnim salama širom Srbije.  Piše pesme na engleskom, ruskom i španskom jeziku. Promoviše svoju umetnost tako što stvara sintezu raznih žanrova: od klasične do savremene i autorske muzike, gde nastupa kao pijanistkinja, kantautor što predstavlja pravu inovaciju i osveženje.     U maju 2017. godine, Ana je dobila drugu nagradu na internacionalnom pevačkom pop/rok takmičenju Sarandev u Dobriču, Bugarska.  Avgusta iste godine pobedila je osvojivši Gran pri na međunarodnom pevačkom takmičenju Aranihid, Golden Sunshine, u Siafoku, Mađarska. U junu 2018. godine počinje saradnju sa tekstopiscem Jasminom Veselinović i zajedno stvaraju brojne pesme, između ostalog pesme "Do neba" i "Ljubav nije samo priča" koje su naišle na veliki uspeh kod naše publike. Jula 2018, predstavlja Srbiju na koncertu  legendarnog latvijskog pop/jazz kompozitora Rajmonda Paulsa u Daugavpilsu (rodni grad kompozitora) u Latviji. Sarađivale je sa poznatim latvijskim jazz sedžtetom u Rigi. U septembru 2018. nastupa na festivalu "Evrofest" posvećenom Tošetu Proeskom u Kruševu (rodnom gradu pokojnog pevača), Makedonija.

Jasmina Veselinović Savić, rođena je 1972. god. u Boru. Tu je završila osnovnu i srednju školu, a potom započela studije u Beogradu. Uporedo sa studijama vredno je radila, u početku preko studentskih zadruga, a potom je i dobila stalno radno zaposlenje u Rudarskom institutu u Beogradu, rad u finansijskoj službi, gde je i  danas. Sve vreme se bavi sportom aktivno kao zdravi rekreativac, ali i licencirani trener pilatesa. Pisanjem se bavi od svog ranog detinjstva, ali kulminaciju tj. ponovni početak dešava se 2016. godine, dakle posle mnogo godina detinjstva i mladalačkih dana, kao i dana provedenih u porodičnom životu. Njena poezija je emocija iz duše svega onoga što je preživela. Ostvarena je kao majka troje divne dece koji su joj podrška u svemu, kao i ona njima,  naročito od pre šest godina od kada im se desila porodična tragedija.  Tada je preminuo, posle kraće bolesti njen suprug, otac njene dece. Ovaj veliki preokret u njenom životu nije je obeshrabrio, naprotiv, tako ranjena, ali jaka, nastavila je dalje ostavljajući za sobom tragove u vidu divnih stihova. Danas se aktivno bavi pisanjem poezije, učestvuje na raznim književnim večerima, aktivna je u raznim humanitarnim manifestacijama, a trenutni doprinos daje saradnji sa mladom pijanistkinjom i pevačicom Anom Stefanović, kojoj piše tekstove za njene divne kompozicije. Planirana su još dva koncerta u toku avgusta meseca, a ulaz je slobodan za sve koncerte koji će se realizovati ovoga leta u parku Rektorata Univerziteta u Kragujevcu.

This content has been locked. You can no longer post any comment.